Nyrstar plant afscheid van lage beurskoers
Een nieuwe daling van de olieprijs sloeg de beurzen uit het lood. Nyrstar kondigt het afscheid aan van een aantal oudgedienden in het bestuur en de lage beurskoers, dankzij een omgekeerde aandelensplit.
De Europese beurzen beleefden een bijzonder moeilijke dag met tot bijna 2 procent verlies voor de voornaamste indexen. In Brussel ontsnapte de Bel-20 niet aan de malaise. Bij slotbel stond een verlies van 1,7 procent op de borden.
Beleggers reageerden in eerste instantie met de voeten op de uitspraken van John Bullard. Volgens de bestuurder van de Amerikaanse centrale bank is een tweede renteverhoging in april gerechtvaardigd als de arbeidsmarkt in de VS in het huidige tempo blijft herstellen. Bullard schrikte daarmee de markt op, omdat voorzitster Janet Yellen vorige week nog aangaf dat de rente maar heel geleidelijk zal stijgen. Voorts blijft ook de olieprijs het sentiment bepalen. Een vat ‘zwart goud’ uit de Noordzee daalde 1 procent naar 40 dollar, na een daling met 3 procent een dag eerder.
Nyrstar (-1,8%), dat in de klappen voor de grondstoffen deelde, liet in zijn uitnodiging voor de aandeelhoudersvergadering blijken dat het in sneltreinvaart het verleden achter zich wil laten. Eerder kwam er al een nieuwe topman, die een einde maakte aan de strategie om niet alleen zink te smelten maar het ook zelf uit de grond te halen. Nu krijgt ook de raad van bestuur een opfrisbeurt. Onder meer voorzitter Julien De Wilde en andere oudgedienden als Karel Vinck en Ray Stewart verdwijnen uit het bestuur, waar de nieuwe grootaandeelhouder Trafigura de helft van de zitjes inpalmt. De oude bestuurders betalen zo deels de tol voor het mislukte avontuur in de mijnbouwsector.
Om de make-over compleet te maken, plant de Belgische zinksmelter ook een reverse-split. Elke tien aandelen worden omgewisseld in een nieuw aandeel. Tegen de slotkoers van vandaag zou het aandeel van 0,7 euro na de operatie 7 euro kosten. Daarmee moet de zweem van mislukking die aan de huidige lage beurskoers hangt, verdwijnen. Niet dat daarmee al de problemen van de baan zijn. Zo is niet duidelijk hoeveel Nyrstar zal krijgen voor de mijnen die nog in de etalage staan. En het is ook lang niet duidelijk hoeveel de omvorming van de site in het Australische Port Pirie tot een bovengrondse mijn uiteindelijk zal kosten.
De aangename verrassing van de dag kwam van IBA. De kankerspecialist tracteert zijn aandeelhouders op een stevig dividend van 1,39 euro bruto, acht keer zoveel als een jaar eerder. De producent van protontherapiecentra verkocht vorig jaar zijn dochter IBA Molucular en keert de opbrengst daarvan grotendeels uit. Bovendien houdt het bedrijf vast aan zijn politiek om een derde van zijn winst uit te keren.
IBA maakte halfweg februari al bijzonder sterke cijfers over boekjaar 2015 bekend. Naast zowat een kwart meer omzet en een even sterke stijging van de recurrente winst springt vooral het goedgevulde orderboek in het oog. De groep weet nu al dat ze voor 330 miljoen euro nieuwe centra kan bouwen. Bovendien zal de komende tien à vijftien jaar al minstens 575 miljoen euro aan inkomsten uit onderhoud van de bestaande centra in kas stromen. Ondanks die sterke cijfers blonk IBA (-1,7%) niet uit op de beurs. Volgens analisten zit het meeste groeipotentieel al in de koers verrekend, nadat het aandeel de afgelopen twee jaar al ruim 300 procent was gestegen.
Internationaal sprong de overname van Banco Popolura de Milano door Banco Populare in het oog. Die twee middelgrote Italiaanse banken zullen samen het nummer drie in de laars worden. De deal is belangrijk omdat er begin dit jaar nog veel twijfel rees over de omvang van de slechte kredieten in de Italiaanse banksector, wat voor hevige turbulentie op de markten zorgde. Analisten hopen dat de overname het startschot is voor een consolidatiegolf in de Italiaanse banksector. Meer robuuste banken in Italië zou een pak twijfel over de stabiliteit van de Europese financiële sector wegnemen. Bovendien kan ook de kredietverlening aantrekken, broodnodig in een economie _ de derde van eurozone _ waar de groei al jaren slabakt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier