Nouriel Roubini ziet koersen op Wall met 20% dalen

Nouriel Roubini, de professor aan de New York University die de kredietcrisis correcti voorspelde, is van mening dat de beurskoersen wereldwijd vanaf de huidige niveaus nog met 20% dalen.

Roubini ziet als belangrijkste reden een terugval van de economische groei in China. Dit land, dat vorig jaar bijdroeg tot 19,50% van de totale groei van de wereldeconomie, zou dit jaar de traagste groei in zeven jaar laten optekenen.

China zou zich al in een recessie bevinden en dit ondanks het feit dat de economie tijdens het vierde kwartaal met 6,80% groeide. Er is sprake van overcapacititeit in de industrie, terwijl er anderzijds zo al voldoende aanbod op de wereldmarkt is. De fabrieken hebben minder te doen en dat vertaalt zich in een terugval van de binnenlandse vraag.

Roubini is van mening dat deze evolutie verregaande implicaties gaat hebben. Zijn visie wordt gedeeld door Albert Edwards, die bij Societe Generale SA de functie van globaal strateeg bekleedt.

Edwards merkt op dat het binnenkort duidelijk zal zijn dat de keizer geen kleren aan heeft. Daarbij bedoelt hij dat een groeivertraging in China de resultaten van een groot aantal bedrijven onder druk gaat zetten.

Edwards is zelfs nog negatiever voor de Amerikaanse beurs en ziet de Dow Jones met 40% terugvallen tot nog amper 500 punten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content