Nokia wacht mogelijk stevig operationeel verlies

Na bestudering van verwerving door Nokia van het 50% belang van Siemens in de joint venture Nokia Siemens Network (NSN) heeft ABN Amro besloten om de waardering voor het aandeel Nokia onveranderd te laten op USD 3,50.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof de Finse mobieltjesfabrikant het belang voor een extreem aantrekkelijke prijs in handen heeft verworven.

Wat echter zorgen baart is dat het bedrijf eind juni EUR 3,7 tot 4,2 miljard in kas had en dus het equivalent van EUR 550 miljoen heeft verbrand. Dat impliceert een stevig operationeel verlies in het tweede kwartaal.

Dergelijke verliezen kunnen voortvloeien uit de worsteling van het bedrijf om marktaandeel met de Lima-toestellen te winnen in de smartphonemarkt, maar een andere belangrijke oorzaak lijkt een versnelde afname te zijn van de verkoop van reguliere mobiele telefoons nu goedkope smartphones omarmd worden in opkomende markten.

Het uitkopen van Siemens was een sluwe zet van Nokia maar naar de mening van ABN Amro dalen de verkopen van Nokia-telefoons sneller dan verwacht waardoor de effecten van de deal verwateren.

En ondanks de scherpe prijs die Nokia heeft betaald voor het belang bestaat de mogelijkheid dat de outlook voor NSM te rooskleurig wordt voorgesteld.

ABN Amro vindt het een goed teken dat een reorganisatie gaande is bij NSN. De operationele marge van de joint venture was met 7% in het eerste kwartaal solide.

De omzet in de traditioneel zwakke maand maart daalde met 30% en juni liet minder sterk herstel zien dan verwacht. Met vandaag de kwartaalcijfers op komst heeft ABN Amro een neutraal advies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content