Nokia raakte hulpeloos achter op markt voor mobiele telefoons

Lange tijd was Nokia de marktleider in de mobiele telefonie. Maar het bedrijf schatte de opkomst van de dure smartphone verkeerd in en raakte daarop hulpeloos achter. En achterstand in deze industrie is volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer dodelijk.

De marktleiders van een aantal jaren zoals Motorola, Alcatel en Blackberry zijn niet meer. In dat kader was de beslissing ooit van Philips om uit de productie van mobieltjes te stappen een hele juiste. De hulp die het bedrijf kreeg van Microsoft heeft niet geholpen.

Nu zal voortaan Microsoft bepalen welke toestellen er op de markt worden gezet. Wel voorlopig nog met de merknaam van Nokia. Maar dat is dan ook alles. Is het “einde” van het Europese Nokia een teken aan de wand die het verder afglijden van Europa als economische grootmacht symboliseert?

Uiteindelijk wordt ook KPN overgenomen door een bedrijf van buiten de Europese Unie. En was die juist niet gevormd om tot een economische grootmacht uit te groeien.

Dat lijkt ietwat te dramatische voorstelling van zaken. Want wie kijkt naar het bedrag (€ 100 mld) dat Vodafone krijgt van het Amerikaanse Verizon mag spreken over een meer dan geslaagde samenwerking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content