Nog geen opleving op de Amerikaanse vastgoedmarkt
De huidige crisis is begonnen in de vastgoedsector in de Verenigde Staten. Herstel is dan ook alleen mogelijk wanneer de Amerikaanse huizenprijzen consolideren. Ondanks enkele positieve signalen zijn er nog geen overtuigende bewijzen dat die prijzen al een bodem bereikt hebben.
Volgens ratingbureau Fitch zal 65 tot 75% van de subprime loans niet terugbetaald worden binnen de 60 dagen na een opwaartse herziening van de rentevoeten. Daardoor zal het aantal ‘foreclosures’ (gedwongen verkopen van huizen) blijven toenemen.
Fitch is er van overtuigd dat zelfs meer soepelheid wat betreft betalingen onvoldoende zal zijn om de vastgoedmarkt te stabiliseren. Voorlopig is daar echter nog geen sprake van.
In sommige zwaar getroffen regio’s zoals Nevada en Florida lijkt weliswaar wat verbetering te komen, maar dat is zeker het algemene plaatje niet. Bovendien hebben de prijzen nog altijd geen bodem gevonden.
Koopjesjagers geven er namelijk de voorkeur aan om huizen in ‘foreclosure’ te kopen, dat wil zeggen aan sterk gereduceerde prijzen. Op die manier wordt de gemiddelde verkoopprijs voor een woning verder naar omlaag geduwd.
In een pessimistisch scenario kan de Amerikaanse vastgoedmarkt nog met prijsdalingen van 20% of meer geconfronteerd worden. Het ziet er dus niet naar uit dat de bodem al in zicht is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier