Nieuwe zeepbel in VS-vastgoedsector in de maak?

Dankzij het Troubled Asset Relief Program (TARP) met een waarde van 700 miljard dollar heeft de Amerikaanse overheid de banksector kunnen rechthouden. Wat tot dusver echter niet is gelukt, is om de kredietverstrekking door de banken te normaliseren.

Er is weliswaar een verbetering merkbaar, maar van een terugkeer naar het niveau van voor de crisis is alleszins nog geen sprake. Special Inspector General voor TARP Neil Barofsky stelt echter wel vast dat het financieel systeem een stuk stabieler is dan op het hoogtepunt van de crisis in 2008.

Neil Barofsky waarschuwt de Obama administratie en de Federal Reserve echter voor de gevaren van de creatie van een nieuwe zeepbel in de Amerikaanse vastgoedsector.

Hij signaleert als gevaren voor het TARP-programma de hoge werkloosheid en het grote aantal foreclosures. Het ziet er namelijk niet naar uit dat voor beide problemen snel een oplossing zal worden bedacht.

Het programma om huizenbezitters die in de knoei zijn geraakt bij te staan, heeft tot dusver maar een fractie van de drie tot vier miljoen gevallen bereikt. Maar wanneer er te diep wordt ingegrepen, ontstaat volgens Barofsky inderdaad het gevaar op een nieuwe zeepbel op de vastgoedmarkt.

Het heeft dus geen zin om de prijzen voor woningen kunstmatig te ondersteunen. Daarnaast is er ook nog het risico dat de Federal Reserve de rente te lang te laag gaat houden, wat eveneens een zeepbel in de hand kan werken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content