Nieuwe twijfels zetten domper op de stijging beurskoersen sinds de voorbije zomer

© belga

Tussen begin juni en midden september stegen de beurzen – voor het merendeel Europese – tussen 10 en 15 %, maar die stijging is ondertussen tenietgedaan door winstnemingen.

Twijfel over de invoering van de maatregelen om de problemen van

de eurozone op te lossen, en ongerustheid over de groei van de wereldeconomie liggen volgens Belfius Bank aan de oorsprong van de daling.

De Europese economie stevent af op een recessie

Alle recent gepubliceerde indicatoren wijzen in dezelfde richting: de eurozone zal waarschijnlijk niet ontsnappen aan een recessie (twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei).

Het jongste verslag van de Europese Commissie gewaagt bovendien van een lichte inkrimping van het bbp (totale waarde van de rijkdom die de economische spelers in een bepaald land in een bepaald jaar produceren) van 0,4 % in 2012. Pas in 2014 zou de eurozone weer groeien.

Duitsland in gevaar?

Tot nu toe wist Duitsland de dans te ontspringen, maar de recentste economische gegevens tonen volgens Belfius Bank dat de crisis nu ook de Duitse economie parten begint te spelen.

Het Duitse ministerie van economie verwacht voor het laatste kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van 2013 een groeivertraging.

Ook voorzitter Mario Draghi verklaarde op de jongste vergadering van de Europese Centrale Bank dat “de schuldcrisis

de Duitse economie begint te treffen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content