Nieuwe staatsbon brengt 0,6 procent op

© Getty Images/iStockphoto

Het Agentschap van de Schuld gaat op 4 december een nieuwe staatsbon uitgeven. In september bleeft een uitgifte uit omdat de rente te laag noteerde.

De lening over tien jaar zal de particuliere belegger amper 0,6 procent (bruto) intrest opbrengen. Dat is evenveel als bij de uitgifte in maart, maar wel iets meer dan de 0,5 procent in juni.

In september werden er zelfs geen staatsbons uitgegeven omdat de rente té laag was. “Met een rente op tien jaar die rond 0,12 procent zit, zouden we op de staatsbon nog niet eens 0,05 procent rente kunnen bieden”, liet Jean Deboutte, directeur Strategie, Risicomanagement en Investeerdersrelaties van de Schatkist toen weten.

Stijgende rente

De nieuwe staatsbon komt er omdat de rente weer aan het stijgen is. Die rentestijging is het gevolg van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De president-elect Donald Trump beloofde tijdens zijn campagne belastingverlagingen en hogere investeringen in infrastructuur. Beleggers verwachten dat de inflatie in de VS gaat stijgen als Trump zijn verkiezingsbeloftes waarmaakt. Daarom vluchten obligatiebeleggers nu massaal naar de uitgang, waardoor de rente in de in de lift.

Al blijft de rente historisch gezien wel erg laag. Omdat er weinig rendement is, was er de voorbije maanden minder interesse in de staatsbon. De inschrijvingsperiode voor de nieuwe staatsbon loopt van 24 november tot en met 2 december, met betaling op 5 december.

Dit product richt zich op particulieren en wordt normaal vier keer per jaar uitgegeven. In de hoogjaren haalde de overheid hiermee miljarden op, nu moet men zich tevreden stellen met enkele miljoenen. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content