Nieuw onderzoek tegen JP Morgan Chase ivm manipulatie energiemarkt

De Federal Energy Market Regulatory Commission stelt een onderzoek in naar mogelijke manipulatie van de energiemarkt door JP MorganChase.

Volgens de Financial Times zou de bank e-mails met informatie over de energiemarkt voor de toezichthouder achter hebben gehouden.

De Amerikaanse beurzen noteren inmiddels nog steeds in de winst, met relatief stevige winsten voor de belangrijkste indices.

Opvallend is de stijging van de olieprijs, volgens sommige analisten zou de oliemarkt een bodem hebben bereikt.

Archer-Daniels-Midland heeft op korte termijn enige last van de droogte

Waar de droge weersomstandigheden in de VS gunstig lijken uit te pakken voor producenten van zogenoemde agrochemicals, heeft Archer-Daniels-Midland (ADM) minder profijt van de droogte. ABN Amro haalt Archer-Daniels-Midland vooralsnog van de Aanbevolen Lijst; wel blijft het koopadvies van kracht.

ADM is een grondstoffenhandelaar; het bedrijf houdt zich onder meer bezig met de productie, verwerking, het vervoer en de opslag van landbouwgewassen.

Sinds ABN Amro ADM op de Aanbevolen Lijst plaatste -in februari- heeft het aandeel goed gepresteerd. Totdat het sentiment rond ADM eind mei omsloeg: de koers van het aandeel daalde in juni vervolgens met circa 10%. Deze omslag wijten de analisten aan twee factoren:

In de eerste plaats heeft ADM te lijden onder de droge weersomstandigheden in de VS (dezelfde weersomstandigheden die producenten van agrochemicals juist in de kaart spelen). Als we de National Weather Service mogen geloven, zal de droogte in het Midwesten van Amerika aanhouden of zelfs verergeren in de komende drie maanden.

De droogte resulteert in hogere prijzen voor landbouwgrondstoffen, waaronder maïs.

Hogere maïsprijzen zijn ongunstig voor ADM, aangezien maïs de belangrijkste grondstof is voor de ethanol die ADM produceert. In de tweede plaats kan de dalende olieprijs de ethanolactiviteiten van ADM negatief beïnvloeden. Ethanol is een biobrandstof; een lagere olieprijs kan resulteren in een afnemende vraag naar alternatieve brandstoffen zoals ethanol.

Door de hogere input prijzen voor ethanol en de afnemende vraag naar deze biobrandstof kunnen de marges van ADM in dit segment onder druk komen te staan. ADM is echter merendeels grondstoffenhandelaar en derhalve niet grotendeels afhankelijk van de ethanol-gerelateerde activiteiten. De andere divisies van ADM houden zich goed staande.

De ongunstige weersomstandigheden zijn voor ABN Amro een reden om ADM tijdelijk te verwijderen van de Aanbevolen Lijst. Verder hebben de analisten van de bank het koersdoel voor het aandeel ADM aangepast naar USD 36. Op lange termijn blijven wij echter vertrouwen hebben in ADM; het koopadvies voor dit aandeel blijft van kracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content