Nieuw akkoord bereikt in Fortis-deal

Er is een nieuw akkoord bereikt over de overdracht van een deel van de activiteiten van het vroegere Fortis naar BNP Paribas. De overeenkomst werd vanmorgen bereikt na urenlang onderhandelen tussen Fortis Holding, BNP Paribas en de Belgische staat. Meest opvallend is dat de 25% in Fortis Bank niet naar Fortis Holding gaat, maar bij de Belgische staat blijft zitten.

Daarmee wordt een herschikking gedaan van het eerdere akkoord dat op 10 oktober 2008 werd afgesloten. Als basis voor de nieuwe overeenkomst werd het verslag van het panel van onafhankelijke experts gebruikt.

Bedoeling is om de aandeelhouders van Fortis Holding meer perspectieven te bieden, waartoe de holding extra slagkracht krijgt om op termijn meerwaarden te realiseren. De onderhandelingen naar het totstankoming van het akkoord zijn naar verluidt zeer stroef verlopen.

Volgens de nieuwe overeenkomst wordt 90% van Fortis Insurance ondergebracht in Fortis Holding, waar Fortis Insurance eerst in zijn totaliteit naar BNP Paribas zou verhuizen.

Anderzijds blijft de Belgische staat eigenaar van 25% van Fortis Bank, waar het rapport had voorgesteld om ook dit belang in Fortis Holding onder te brengen.

De structuur van de portefeuille aan probleemkredieten, die eerst voor 10% aan BNP Paribas, voor 66% aan Fortis Holding en voor 24% aan de Belgische staat was toegewezen, wordt aangepast.

Verder moet Fortis Holding een lening van 2,35 miljard euro niet voorschieten. Daarnaast wordt ook de fameuze coupon, die sommige aandeelhouders van Fortis Holding recht gaf op een eventuele meerwaarde op BNP Paribas, vervangen door een algemene regeling waar alle aandeelhouders van kunnen profiteren.

Het is duidelijk dat alle partijen toegeving hebben gedaan, BNP Paribas sprak zelfs van een enorme stap voorwaarts. Het zwakke punt van de overeenkomst blijft echter dat 25% van Fortis Bank bij de Belgische staat blijft zitten en niet bij Fortis Holding wordt ondergebracht. Toch zit er ook voor Fortis Holding een verbetering in.

De vraag is of dit alles genoeg zal zijn om de aandeelhouders van Fortis Holding over de brug te trekken en de overeenkomst goed te keuren.

De stemming hierover gebeurt op 11 februari, maar de vraag is of de nieuwe regeling nog op de agenda van de vergadering raakt. Mogelijk zal er toestemming aan de rechtbank gevraagd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content