Niets dan problemen voor Exxon Mobil tijdens het eerste kwartaal

De Amerikaanse beurzen noteren nog steeds in de plus, met weliswaar beperkte winsten voor de belangrijkste indices. De euforie rond Apple is uitgewoed, er wordt op beperkte schaal winstgenomen op het aandeel. Voorlopig houdt de koers wel stand boven het niveau van 600 dollar.

Koers Exxon Mobil staat ondanks dividendverhoging onder druk

Oliemaatschappij Exxon Mobil heeft een moeilijk eerste kwartaal onder de rug, waarbij het bedrijf op zowat alle markten met tegenslagen werd geconfronteerd. Niet alleen werd er minder olie en aardgas geproduceerd, maar daarnaast daalde de winst bij de Amerikaanse bedrijven en raffinaderijen.

Uiteindelijk daalde de kwartaalwinst met 11%, het was de eerste keer sinds het vierde kwartaal van 2009 dat dit gebeurde. De nettowinst kwam uit op 9,45 miljard dollar, of 2 dollar per aandeel. Daarmee bleef Exxon Mobil achter op de consensusverwachting, want die was uitgegaan van 10,70 miljard dollar of 2,14 dollar.

De omzet daalde tot 124,10 miljard dollar, een stijging met 8,80% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de omzet bleef achter op de verwachtingen. Ook andere oliemaatschappijen zaten op dezelfde golflengte als Exxon Mobil. Bij Royal Dutch Shell was de output vrijwel ongewijzigd, bij ConocoPhillips was die gedaald.

Alle energiebedrijven hadden ook te lijden onder de lage aardgasprijzen. Morgen komt Chevron met de resultaten en ook in dat geval zijn de verwachtingen allesbehalve hooggespannen. In reactie op de cijfers staat de koers van Exxon Mobil enigszins onder druk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content