Niet Griekenland maar China vormt het grootste gevaar voor de wereldeconomie

Marc Faber, uitgever en schrijver van het Gloom, Boom and Doom rapport, is van mening dat Griekenland geen echte bedreiging vormt voor de wereldeconomie. De economie van het Zuid-Europees land is te klein om er daadwerkelijk rekening mee te houden.

Niet Griekenland maar China vormt volgens Faber het belangrijkste risico voor de wereldeconomie. De Grieken zijn inderdaad geld verschuldigd aan een groot deel van de rest van de wereld, maar op de financiële markten is het besef inmiddels al ruimschoots doorgedrongen dat het land failliet is.

Faber is van mening dat de Europese Centrale Bank in staat zal zijn om Griekenland te ondersteunen, terwijl de rekening zal worden doorgestuurd naar de Europese belastingbetalers. Daar valt nu eenmaal niet veel meer aan te doen, het is te laat om de klok terug te schroeven.

Chinese groeivertraging gaat grote gevolgen hebben voor grondstoffenprijzen

Een Chinese groeivertraging gaat echter grote gevolgen hebben voor de grondstoffenprijzen, wat op zijn beurt gaat wegen op de economieën van Brazilië, Australasië, het Midden-Oosten, Afrika en Centraal-Azië. Al deze landen gaan met een groeivertraging geconfronteerd worden.

Volgens Faber is de Chinese economie nog altijd in hoge mate afhankelijk van kapitaalinvesteringen, die erg volatiel zijn en een sterk multiplier effect op de economie hebben. Eerder dit jaar verklaarde het IMF nog dat China momenteel de grootste bijdrage levert aan de groei van de wereldeconomie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content