Nerveus weekbegin op de beurs

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten zijn de week in het rood begonnen.

Het oplopende renteverschil tussen Duitsland en Frankrijk begint beleggers zorgen te baren. Vorige zomer was de spread tussen Duits en Frans 10-jarig overheidspapier nog beperkt tot 20 basispunten (0,2%). Intussen is de spread tot 70 basispunten opgelopen.

Het renteverschil nam vandaag fors toe na uitspraken van presidentskandidate Marine Le Pen (Front National) dat ze bij een overwinning een referendum zal uitschrijven over een ‘frexit’, een uitstap van Frankrijk uit de Europese Unie en uit de eurozone. Volgens de Amerikaanse zakenbank JP Morgan zal de euro bij een zege van Le Pen meteen een klap van 10 procent krijgen.

Inzake bedrijfsresultaten was het vandaag nog rustig in Europa. Dat zal de komende dagen en weken veranderen. Dus vielen de tegenvallende cijfers van Ryanair (-2,2%) des te harder op. De winst lag niet alleen 8 procent onder het niveau van het derde kwartaal van het vorige boekjaar, maar met 95 miljoen euro ook 6 procent onder de gemiddelde schatting van analisten. De gemiddelde ticketprijs lag 17 procent lager en Ryanair wist de kosten (exclusief brandstof) ‘slechts’ met 6 procent te beperken. Ook voor het lopende trimester gaat het management uit van 15 procent lagere gemiddelde ticketprijs, door overaanbod op vooral de Italiaanse en Spaanse markt.

Vorige week al bekend geraakt dat het Japanse Toyota Motor (+0,7%) door Volkswagen was onttroond als meest verkopende autobouwer in de wereld. De Duitsers verkochten vorig jaar 10,3 miljoen voertuigen, 3,8 procent meer dan in 2015. Toyota Motor bleef steken op 10,2 miljoen voertuigen, amper 0,2 procent meer dan in 2015. In het derde kwartaal van het boekjaar 2016-’17 is de bedrijfswinst met 39 procent gedaald, zodat de jaarprognose ‘slechts’ van 1700 naar 1850 miljard yen kon worden opgetrokken, terwijl de analistenconsensus eerder in de buurt van 2000 miljard yen lag. De grootste uitdaging wordt het vermijden van een clash met de Amerikaanse president, nu Toyota plannen heeft om in Mexico een fabriek te bouwen voor het Corolla-model. Toyota is het beste buitenlandse autoverkoper in de VS, vooral dankzij Lexus.

Op de Brusselse beurs wist biotechbelofte Ablynx (+1,7%) kooplust te ontlokken met de mededeling dat het Gentse een aanvraag heeft ingediend tot markttoelating bij het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) voor caplacizumab. Dat is een potentieel geneesmiddel voor de behandeling van aTTP, een zeldzame, maar levensbedreigende bloedstollingsziekte, waarvoor nog geen goedgekeurd geneesmiddel op de markt is. Een toelating zou een mijlpaal betekenen in de geschiedenis van Ablynx, want een eerste geneesmiddel op de markt, waarvan het bedrijf zelf een piekverkoop van 400 miljoen euro verwacht in de periode 2020-2025.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content