Nederlandstalige en Franstaligen schatten risico op double-dip scenario anders in

De ING-BeleggersBarometer moest in september wat terrein inleveren, maar wijst nog steeds op een positief beleggingsklimaat. Binnen de groep van Belgische beleggers blijken er grote verschillen te bestaan naargelang de taal van de belegger.

Tegelijkertijd zijn de langetermijnbeursverwachtingen naar zo’n laag peil teruggezakt, dat men zich kan afvragen of de Belgische particuliere aandelenbelegger geen uitstervend ras aan het worden is.

De ING-BeleggersBarometer moest in september een stapje terug zetten tot 121 punten, na 125 punten in augustus. Een waarde boven de 100 punten wijst wel nog altijd op een positieve inschatting van de beleggingsomgeving.

De conjunctuur blijft een sterke aandrijver van het vertrouwen: liefst 53% van de beleggers zag de Belgische economie aantrekken in de voorbije drie maanden. Ook voor de komende drie maanden blijven de vooruitzichten goed.

Zo verwacht 44% van de ondervraagden dat het herstel zich doorzet, terwijl 17% de toekomst minder rooskleurig inziet. De inschatting van de economische toestand zorgt echter voor markante verschillen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen.

Op de vraag of een “double-dip”-scenario waarschijnlijk is, antwoordt 46% van de Franstaligen bevestigend, terwijl amper 21% Nederlandstaligen in dergelijk scenario gelooft.

In die zin is het niet verwonderlijk dat de stand van de ING-BeleggersBarometer ook verschillend is in beide landsdelen.

Bij de Nederlandstaligen is de barometer in september gestabiliseerd op het hoge peil van 129, terwijl hij bij de Franstaligen van 115 naar 107 is gezakt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content