Nederland dreigt het volgende slachtoffer in de eurocrisis te worden

Tot voor kort stond het als een paal boven water: Nederland behoorde tot de harde kern van de eurozone. Deze positie liet de Nederlanders toe om harde woorden te richten tot landen in moeilijkheden zoals Griekenland. Het tij kan echter snel keren, weten we inmiddels.

Hollanders staan bekend als harde werkers en een no-nonsense houding. Onze noorderburen dreigden hun geduld te verliezen met de spilzieke Grieken, maar inmiddels dreigt Europa haar geduld met de Nederlanders te verliezen. Eigenlijk blijken die niet veel beter te zijn dan de rest van de eurozone.

Uiteraard draait ook in Nederland alles om extra besparingen, in dit geval voor een bedrag van meer dan 9 miljard euro. Die besparingen zijn noodzakelijk om het tekort op de begroting terug te dringen tot onder 3%, het percentage dat door de Europese Unie wordt vooropgesteld.

Besparen op korte termijn of hervormen op de lange termijn

Maarten Leen, chief macro economist at ING, merkt op dat het debat eigenlijk neerkomt op een verschil in visie over de manier waarop het deficiet kan worden gereduceerd: besparen op korte termijn of hervormen op de lange termijn, dat zijn de discussiepunten waar alles om draait.

De politieke wereld in Nederland is echter hoogst verdeeld over het antwoord op deze vraag. Nederland dreigt het volgende slachtoffer in de eurocrisis te worden wanneer het niet met duidelijke antwoorden naar buiten komt. Uiteindelijk zal het waarschijnlijk een mix van maatregelen worden, waarbij ook een vervroegde verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 66 jaar op tafel is komen te liggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content