‘Monopolygeld is meer waard dan de Zuid-Afrikaanse rand’

© iStock

De waarde van de Zuid-Afrikaanse rand is gezakt naar een nieuw dieptepunt. Twitteraars smullen van de ineenstorting en bestoken de sociale netwerksite met knotsgekke vergelijkingen onder #StrongerThanTheRand.

Volgens de ene twitteraar is Monopolygeld meer waard dan de rand, terwijl de andere ervan overtuigd is dat een pint met 2% alcohol sterker is dan de Zuid-Afrikaanse munt. Drie uur na de lancering van de hashtag hadden al meer dan 3.000 twitteraars de spot gedreven met de malaise in Zuid-Afrika. Dat meldt de financiële nieuwssite Bloomberg.

Aanleiding is het laagterecord dat de rand maandag heeft bereikt tegenover de dollar. De Zuid-Afrikaanse munt was gisteren gezakt tot 13,139 rand voor 1 dollar. “De munt krijgt rake klappen en er heerst angst op de markten”, zei Michele Santangelo, een beheerder bij Vunani Private Clients aan de nieuwssite. Vandaag was er wel een licht herstel van de klap van maandag. Dinsdagmiddag rond 12.30 uur kreeg je voor één dollar nog 13,06 rand.

Net zoals veel andere landen ontsnapt Zuid-Afrika niet aan de nefaste gevolgen van de toenemende bezorgdheid over de economische groei van China. De prijzen van onder meer ijzererts en platina staan onder druk. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content