Monetair beleid heeft tot dusver deflatie helpen voorkomen

Heeft het monetaire beleid tot nu toe geholpen? In ieder geval is volgens Theodoor Gilissen Bankiers deflatie voorkomen. De inflatie ligt al langere tijd boven de rente en kan bestedingen, investeringen en beleggingen stimuleren omdat spaargelden weinig opleveren.

Tot nu toe maken huishoudens echter een proces van ‘deleveraging’ door (het afbouwen van de schulden), zodat de bestedingen geremd worden.

Daarnaast zijn de aandelenkoersen gestegen en is de rente gedaald als gevolg van de acties van de Fed. Hierdoor herstellen de vermogens en de Amerikaanse werkgelegenheid, hoewel deze nog 4% onder het niveau van begin 2008 ligt.

De Amerikaanse industrie- en dienstensector verbeteren snel. De milde winter had een positief effect op de economie, via de bouw, de werkgelegenheid en de consumentenbestedingen. Dit ‘wintereffect’ zal de komende maanden waarschijnlijk negatief gecorrigeerd worden.

Begrotingscrisis in VS is voorlopig voorkomen

De huizenmarkt blijft zwak door het hoge aantal gedwongen huizenverkopen. Dit aanbod nam tijdelijk af door een onderzoek naar mogelijk frauduleuze praktijken van banken en makelaars. Nu komen deze huizen weer op de markt en neemt het aantal huisuitzettingen weer toe.

De prijzen van deze huizen komen niet alleen door de omvang van dit aanbod onder druk, maar ook door verminderd onderhoud. Als er immers al geen geld is voor rentebetalingen, dan zal ook niet aan onderhoud gespendeerd worden. Wel neemt de belangstelling van beleggers om in woningen te investeren toe en stijgen de huurprijzen, waardoor koopwoningen relatief aantrekkelijker worden.

Een nieuwe Amerikaanse begrotingscrisis is volgens Theodoor Gilissen Bankiers vooralsnog voorkomen doordat een paar belastingvoordelen zijn verlengd en echte beslissingen over de verkiezingen van november heen zijn getild. Als de automatische bezuinigingen volgend jaar in werking zouden treden betekent dit dat ter waarde van ruim 4% van het bbp bezuinigd moet worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content