Monetair beleid heeft bepalende factoren gewijzigd

In 2011 waren er heel wat risicobronnen (vertraging van de wereldeconomie versterkt door de ramp in Japan, aanslepende staatsschuldencrisis in Europa, forse stijging van de energieprijzen en politieke patstelling in de Verenigde Staten).

De ontkenning van deze feiten door de Europese Centrale Bank, die haar rente in juli nog heeft verhoogd, zette Carmignac dan ook aan tot de hoogste waakzaamheid.

En terecht. Sinds eind 2011 heeft een opeenvolging van monetaire beleidsbeslissingen het evenwicht tussen de bepalende factoren gewijzigd: dankzij de lancering door de ECB van de befaamde “LTRO’s” (een ingreep die herhaald werd op 28 februari),

herfinancieringsoperaties op drie jaar waarop Europese banken onbeperkt kunnen inschrijven, het nog altijd zeer soepele beleid

van de Fed, de liquiditeitsinjecties van de centrale banken van Japan en het Verenigd Koninkrijk en het begin van de langverwachte monetaire versoepeling in de opkomende landen, zijn de beschikbare liquiditeiten wereldwijd fors toegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content