Mohamed El-Erian (Pimco): “Nog niet helemaal duidelijk wat Japan te wachten staat”

Het nieuws uit Japan dreigt stilaan van het voorplan te verdwijnen, maar dat betekent daarom nog niet dat de crisis al achter de rug is. Bovendien is het nu uitkijken naar wat de uiteindelijke gevolgen er van gaan zijn. Vast staat wel dat de omvang van de ramp niet kan worden vergeleken met de aardbeving die Kobe in 1995 trof.

Mohamed El-Erian, CEO en co-CIO bij Pimco: “De uitdagingen voor de herstelwerkzaamheden in Japan zijn waarschijnlijk groter dan na de aardbeving in Kobe. Het gaat daarom niet op om zich aan dit voorbeeld te spiegelen, te veel kijken naar Kobe 1995 zou zelfs een politiek antwoord dat krachtig genoeg is in de weg kunnen staan.”

De negatieve vermogens- en inkomenseffecten zullen deze keer heviger zijn, en het herstelproces zal waarschijnlijk complexer zijn en langer duren.

Mohamed El-Erian (Pimco): “Het is echter nog niet helemaal duidelijk wat Japan te wachten staat. Momenteel gaan nogal wat economen uit van een V-vormig herstel van de Japanse economie, maar of dit scenario inderdaad bewaarheid gaat worden moet nog worden afgewacht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content