Mohamed El-Erian: “Griekenland binnen drie jaar falliet, schulden lopen verder op

Mohamed El-Erian, econoom bij obligatiefondsbeheerder Pimco, zei gisterenavond op een door de Economist gesponsorde conferentie in New York dat Griekenland het financieel geen drie jaar meer uithoudt. Een bankroet van het land wordt volgens El-Erian onvermijdelijk. Hij legt hieronder uit waarom.

Mohamed El-Erian: “Griekenland gaat binnen drie jaar falliet, dat staat voor mij als een paal boven water. De aangekondigde besparingsmaatregelen zijn namelijk niet voldoende om het begrotingsdeficiet terug te dringen.”

El-Erian is echter van mening dat zo’n failliet geen onoverkomelijke zaak hoeft te zijn: “Zolang het bankroet maar ordentelijk verloopt, stellen er zich geen onoverkomelijke problemen. Voorwaarde is uiteraard dat ook andere landen van besmetting gevrijwaard blijven. Door een bankroet zou Griekenland zijn concurrentiekracht kunnen herwinnen, waardoor het land economisch een betere toekomst tegemoet mag zien. Alternatieven zijn er mijn inziens niet, toch geen alternatieven die economische groei en tewerkstelling voor de volgende generaties kunnen garanderen. Griekenland heeft weliswaar besparingsmaatregelen aangekondigd, maar ik voorspel dat de schuldenlast van het land alleen maar verder gaat oplopen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content