Moet je ook speculatietaks betalen bij verlies?

© belga

De belastbare basis van de speculatietaks wordt de meerwaarde in oorspronkelijke munt, bijvoorbeeld de dollar. Dat kan een probleem zijn.

Beleggers die te snel willen verkopen, zullen dus soms ook taks moeten betalen als ze omgerekend van de dollar naar de euro verlies boeken. Omgekeerd kan ook, als je een minwaarde boekt in dollar maar door de stijging van de dollar een meerwaarde boekt in euro, betaal je geen speculatietaks. Dat meldt De Tijd vrijdag.

De speculatietaks van 33 procent, die de federale regering wil invoeren op 1 januari 2016, geldt voor particuliere beleggers die een meerwaarde boeken op beursgenoteerde aandelen, opties en warrants die ze binnen de zes maanden weer verkopen.

Het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt liet intussen aan De Tijd weten dat het concreet de bedoeling is te kijken naar de meerwaarde in oorspronkelijke munt. Stijgt de waarde van een aandeel aangekocht in dollar dus bijvoorbeeld met 3 procent, maar blijkt de dollar intussen met 6 procent in waarde gedaald, dan zal – ondanks de minwaarde in euro – toch speculatietaks verschuldigd zijn. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content