Moet er nog cement zijn?

De Mexicaanse cementproducent Cemex kreeg op 22 mei het aandeel het advies ‘countertrend kopen’. De vorige keer dat dat gebeurde, steeg het aandeel met 400 procent. Een analyse.

In de Verenigde Staten is het vandaag aantrekkelijk om een huis te kopen. De prijzen van woningen zijn er gedaald met gemiddeld 36 procent, het gemiddeld inkomen van de Amerikanen is gestegen met 10 procent en de rente op leningen noteert onder de 4 procent. Het is voor kandidaat-kopers alleen moeilijk een lening te verkrijgen. Uit de recentste cijfers blijkt dat de trend op de vastgoedmarkt aan het keren is: er werden in april meer nieuwe en bestaande woningen verkocht dan in maart 2012 en april 2011. Ook de prijzen zijn gestegen. Die statistieken hebben hun effect op de bouwsector niet gemist. De Eurostoxx600 Bouwsector was de voorbije week de beste presterende sector in Europa.

Het Mexicaanse bedrijf Cemex, een van de wereldleiders in de productie van cement, noteert op de New York Stock Exchange (5,54 dollar op 26 mei 2012). Tussen 2003 tot 2007 steeg het aandeel met 428 procent van 7 naar 37 dollar. Tijdens de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten zakte de koers tot 3,77 dollar. Het bedrijf heeft nog een berg schulden, maar als de bouwsector zich hervat, is Cemex een typische turn-aroundkandidaat. De resultaten van april waren alvast beter dan verwacht. Op 22 mei kreeg het aandeel het advies ‘countertrend kopen’ tegen 5,54 dollar.

In 2009, nadat de meeste aandelen een dieptepunt hadden bereikt, steeg het aandeel van Cemex in zes maanden tijd van 3,50 naar 13 dollar. Sindsdien zit het in een dalende trend. In oktober 2011 bereikte het een nieuwe bodem op 2,2 dollar. Die maand kreeg het eveneens het advies ‘countertrend kopen’. Daarna volgde een stijging tot 8,3 dollar. Dat zijn cijfers om van te dromen: een stijging met 400 procent in vier maanden tijd.

Cemex is nu teruggevallen tot de Fibonacci 50%-steun. Die valt ook samen met de steunlijn S1. De eerste koersweerstanden liggen op 5,80, 6,20 en 6,60 dollar. Boven 7,80 dollar verlaat het aandeel van Cemex zijn dalende trend.

Drie aandachtspunten helpen om succesvol te beleggen in aandelen: turn-aroundkandidaten zijn volatiel; spreid uw investering in de tijd: koop bij als de koers beantwoordt aan de verwachtingen; vermijd een aankoopprijsverlaging: verkoop als de koers verder daalt. U plaatst het aandeel dan voor minstens drie maanden op de streng-verbodenlijst, want emotie is de grootste vijand van de belegger.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content