Minimaal drie maatregelen zijn nodig om de eurozone te kalmeren

De huidige periode van financiële repressie zal voorlopig aanhouden, stelt Andreas Utermann, Global Chief Investment Officer (CIO) van AllianzGI. Het beleid van de Europese Unie om de problemen steeds voor zich uit te schuiven in de hoop dat de economische groei zou aantrekken, heeft gefaald.

Voor beleggers is het van belang zich te realiseren dat rentes laag zullen blijven en dat obligatiehouders in de verdrukking kunnen komen.

Beleggers die rendement zoeken in deze periode van lage groei, hogere inflatie en negatieve reële rentes, moeten goed kijken naar bijvoorbeeld grondstoffen, vastgoed en infrastructuur.

Enkele hoofdpunten uit het rapport zijn:

– Om de situatie in de eurozone te kalmeren zijn er minimaal drie maatregelen nodig: een meer geloofwaardig bankensysteem wat inhoudt dat er stappen richting een bankenunie worden genomen; de ECB die blijft optreden als de ultieme geldschieter in tijden van nood; en de introductie van een lastendeling in de eurozone.

– Zelfs met deze stappen is succes niet gegarandeerd. Desondanks verwacht AllianzGI dat de eurozone intact zal blijven.

– In deze onzekere periode zou de eerste keus voor investeerders small caps en bedrijven met een hoog dividend rendement moeten zijn. De aandelenmarkt zal zeer volatiel blijven. Maar “wees moedig”, zegt AllianzGI, want de geschiedenis leert dat oplevingen in een periode van financiële repressie significant kunnen zijn.

– Aziatische valuta’s zijn een nieuw en gunstig beleggingssegment. Valuta’s in Azië zijn over het algemeen ondergewaardeerd terwijl de economieën daar groeien. Ook Aziatische obligaties zijn het bekijken waard. Deze landen hebben beperkte begrotingstekorten en grote buitenlandse valuta reserves.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content