Miljardendans bij D’Ieteren Group: kleine belegger wordt er niet beter van

Francis Deprez, bestuursvoorzitter van D'Ieteren. © BELPRESS
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Om de deal tussen de familiale aandeelhouders te financieren moet D’Ieteren Group 4 miljard euro op tafel leggen in de vorm van een superdividend. De particuliere belegger wordt daar niet noodzakelijk beter van.

Het gebeurt niet elke week dat een Belgisch beursgenoteerd bedrijf aankondigt ongeveer een derde van de beurswaarde uit te keren in de vorm van een superdividend. D’Ieteren Group zal in de loop van het vierde kwartaal een dividend van 74 euro per aandeel betalen aan haar aandeelhouders. Op die manier vloeit 4 miljard euro uit de familiale holding. De particuliere belegger wordt niet noodzakelijk beter van die uitkering, want er moet 30 procent roerende voorheffing betaald worden, goed voor een kostprijs van 22,2 euro per aandeel. De uitkering verhoogt ook de schuldgraad bij de holding en er blijven minder middelen over om te investeren in een nieuwe participatie. De nettokaspositie van bijna 1 miljard euro kantelt in een nettoschuld van ongeveer 1 miljard euro. Dat vermindert de slagkracht om nieuwe deals te doen, zoals de geslaagde investeringen in TVH en PHE.

De miljardenuitkering kadert in een grondige herschikking van de familiale aandeelhouderstructuur. D’Ieteren heeft het over een “één keer in een generatie”-deal die de aandeelhouderstructuur voor decennia betonneert. Concreet koopt Nicolas D’Ieteren, die al 33,4 procent van de holding in handen heeft, een belang van 16,7 procent in de holding over van zijn neef Olivier Périer. Nicolas D’Ieteren verwerft op die manier een meerderheidsbelang van 50,1 procent in D’Ieteren Groep. Het belang van Olivier Périer daalt naar 10,6 procent, met de intentie om de volgende vijf jaar dat belang geleidelijk helemaal te verkopen. De freefloat op de beurs blijft onveranderd op 38,1 procent.

Belron als kaskoe

Nicolas D’Ieteren betaalt aan zijn neef een overnameprijs van 223,75 euro per aandeel, goed voor een totaal van ongeveer 2 miljard euro. Om die transactie te financieren kan Nicolas D’Ieteren dus een beroep doen op het superdividend, dat hem, a rato van zijn belang in de holding, 1,3 miljard euro oplevert. Voor D’Ieteren Holding is de dividenduitkering een stevige aderlating. De kostprijs van 4 miljard euro wordt gefinancierd met de kaspositie van ongeveer 800 miljoen euro, een lening van 1 miljard euro én 2,2 miljard euro dividenden die getankt worden bij het dochterbedrijf Belron. De hersteller van voertuigbeglazing moet 3,8 miljard euro extra lenen om dat dividend uit te keren aan D’Ieteren Holding en de andere aandeelhouders van Belron.

Finaal financiert Belron grotendeels de aandeelhoudersdeal door zich opnieuw diep in de schulden te steken. De schuldgraad bij Belron loopt op tot 5,5 keer de bedrijfscashflow. Dat is pittig, maar dankzij de sterke generatie van vrije cashflow zou die schuldgraad vrij snel moeten dalen. D’Ieteren Group gebruikt al sinds 2017 Belron als kaskoe. Zodra de schuldgraad onder 3 keer de bedrijfscashflow daalde, maakte Belron nieuwe schulden om een stevige dividendstroom naar de aandeelhouders te financieren. Dat kunstje wordt nu herhaald, maar dan in de overtreffende trap.

Goede resultaten

In de schaduw van de miljardendans publiceerde het bedrijf ook halfjaarresultaten conform de verwachtingen. De aangepaste groepswinst voor belastingen steeg met 6,4 procent tot 585 miljoen euro. De winst bij Belron daalde lichtjes omdat een beperkte overcapaciteit in de Verenigde Staten woog op de winstmarge. De winstmarge zou zich moeten herstellen richting 2025 bij een aanhoudende omzetgroei. Ook de andere dochterbedrijven presteerden naar behoren. De vooruitzichten voor dit jaar werden bevestigd met een winstgroei tussen 5 en 9 procent.

Conclusie, om de deal tussen de familiale aandeelhouders te financieren moet D’Ieteren Group 4 miljard euro op tafel leggen in de vorm van een superdividend. De particuliere belegger wordt daar niet noodzakelijk beter van omdat er 30 procent roerende voorheffing verschuldigd is en omdat de holding minder middelen overhoudt voor nieuwe overnames. De resultaten zijn intussen conform de verwachtingen. De waardering blijft met een koers-winstverhouding van 15 redelijk voor een groep die kan rekenen op een gestage winstgroei. We behouden het koopadvies.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content