Mijnaandelen onterecht afgestraft door Argentijnse nationalisatie
De aangekondigde nationalisatie van oliemaatschappij YPF in Argentinië verhit de gemoederen. Plots is de gehele mijnbouwsector verdacht, zowel in Argentinië als daarbuiten. Nico Pantelis van Slim Beleggen bekijkt de nieuwe ontwikkelingen graag op een rustige maar vooral nuchtere manier.
Op de eerste plaats is de ingeving door de regering van Argentinië tot op heden nog altijd niet omgezet in een wet. Woorden maar geen daden, zeg maar.
De furieuze reactie van Spanje, die via olieconcern Repsol een grootaandeelhouder is in YPF, klinkt diep door tot in de wandelgangen van de Argentijnse regeringsgebouwen. Hun soulmate is duidelijk op de tenen getrapt.
Soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend
Maar niet alles is altijd wat het lijkt. Pantelis vernam hier en daar al berichten dat Spanje, achter de rug van Argentinië om, in gesprek was met China om het belang te verkopen. U snapt wel dat de Argentijnen het zover niet laten komen. En zo schijnt er meteen een geheel ander licht op de verhitte situatie.
De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. De grondstoffensector is een van de drijfveren van de Argentijnse economische opleving in het afgelopen decennium, dit gaan ze niet zomaar opgeven.
Een complete nationalisatie tekent het doodvonnis voor de groei van Argentinië. Pantelis ziet dit niet zomaar gebeuren. Maar de markten dumpten ondertussen al alles wat naar Argentinië ‘rook’ uit hun portefeuille, zonder enige reflectie of evaluatie. Hij denkt dat dit niet zo slim is, maar voor aandachtige beleggers biedt dit soort paniekverkopen altijd mooi aankoopgelegenheden, vooral in de mijnbouwsector: goud, zilver, koper, …
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier