Microsoft verrast, maar Windows zwak

Softwaregigant Microsoft verraste de markten met een hoger dan verwachte kwartaalwinst, maar de verkoop van Windows valt tegen.

Microsoft kon de markten aangenaam verrassen met een hoger dan verwachte nettowinst van 6,62 miljard dollar in zijn tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar. De omzet kwam zoals verwacht uit op 20,9 miljard dollar. De beter dan verwachte nettowinst is te danken aan een sterk eindejaarsseizoen voor de Xbox en Kinect, en een verlaging van de operationele kosten. Ook het bedrijfssegment – met de verkoop van onder andere MS Office – presteert sterk, met een stijging van de omzet met 3% tot 6,3 miljard dollar.

Deze goede prestaties compenseerden de zwakte in het pc-segment. De verkoop van pc’s lijdt onder de toevoerproblemen uit het door watersnood getroffen Thailand – de grootste producent ter wereld van harddrives – en het groeiend succes van tabletcomputers. Ook de Windows-divisie presteerde zwak, met een daling van de omzet met 6% tot 4,74 miljard dollar. Het is de vierde keer in vijf kwartalen dat de verkoop van Windows lager uitkomt dan verwacht. Hoewel consumenten in het Oosten gretig pc’s inslaan, wachten westerse consumenten op de lancering van Windows 8 vooraleer een nieuwe pc te kopen. Dit nieuwe besturingssysteem zal ook geschikt zijn voor tabletcomputers en de rechtstreekse concurrentie aangaan met het besturingssysteem van Apple.

Al geruime tijd kan Microsoft niet profiteren van de nieuwe technologiehype in de VS. Toch beschikt het bedrijf over grote troeven, zoals het zeer winstgevende Office, Windows 8 en een cashpositie van meer dan 50 miljard dollar. Het aandeel is vandaag goedkoop, aan 10 keer de verwachte winst voor 2012 en 9 keer de verwachte winst van 2013. Defensieve beleggers hoeven dan ook niet te aarzelen om dit technologieaandeel in portefeuille te nemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content