Mexicaanse peso moet terrein prijsgeven

Slechts de Mexicaanse peso hoorde volgens Wilfried Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer bij de munten die wel ten opzichte van de dollar in waarde toenam.

Het is wederom een bewijs dat oorzaak en gevolg soms duidelijk moet worden gescheiden.

Een half jaar geleden werd de enorme daling van de munten uit de opkomende markten nog geweten aan het mogelijk einde van het opkoopprogramma in obligaties. Dat zou de rente in de Verenigde Staten laten stijgen en dus geld weghalen uit de opkomende markten.

Nu echter blijkt dat van het stilvallen van het opkoopprogramma geen sprake is zou je mogen verwachten dat het geld weer naar de groeiregio’s gaat.

Een aantal analisten maakt zich dan ook zorgen over de steeds verdere koersdalingen van deze munten. Landen zouden, om hun valuta weer aantrekkelijk te maken, de rente kunnen verhogen.

Maar dat kan ook contraproductief werken omdat dan de groei gaat afnemen. En dat zal dan zeker niet veel belangstelling kunnen wekken voor hun valuta.

Het begint erop te lijken dat veel beleggers in de opkomende markten elk herstel in de koers van de munt eerder gebruiken om posities af te bouwen dan om nieuwe in te nemen. Derhalve zal ook het komend jaar moeizaam zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content