Merkel en Hollande zetten Griekenland verder onder druk, spanning stijgt

In de Europese schuldencrisis is Portugal opnieuw opgedoken, maar de meeste aandacht gaat voorlopig nog uit naar Griekenland. Angela Merkel en François Hollande hebben gisteren nogmaals herhaald dat Griekenland de afgesproken hervormingen moet doorvoeren.

Duitsland en Frankrijk willen daarmee impliciet zeggen dat ze er weinig of niets voor voelen om de Grieken meer uitstel te geven.

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble zou het toestaan van meer uitstel niets oplossen, de Grieken hebben al meer dan genoeg tijd verloren laten gaan.

Op de Europese beurzen is het sentiment nog steeds afwachtend, de belangrijkste indices blijven dicht in de buurt van het slotniveau van gisteren. Op de valutamarkten moet de euro weer wat terrein prijsgeven.

Van de Velde kon met de vanmorgen gepubliceerde cijfers niet meteen imponeren, de koers is met ruim anderhalf procent gedaald.

Vergelijkbare omzet Van de Velde is gedaald

De omzet van lingerieproducent Van de Velde groeide in de eerste jaarhelft 2012 met 0,9% (van m€ 97,9 naar m€ 98,7).

Op vergelijkbare basis (inclusief vergelijkbare leveringen en exclusief retailomzet van Rigby & Peller UK) daalde de geconsolideerde omzet met 2,8%. Deze omzetevolutie bestaat uit 3 componenten:

Een daling van de wholesale-omzet met 3,0%. Deze trend is redelijk algemeen, met uitzondering van Noord-Amerika, UK en gedeeltelijk Scandinavië. Binnen de kernmarkten is de omzetdaling in Duitsland beperkt.

Een daling van de retailomzet bij Intimacy met ongeveer 10% in lokale munt en 1,5% in euro. Van de Velde heeft sinds 1 mei de operationele leiding van Intimacy zelf in handen genomen en implementeert een plan dat begin 2013 naar omzetgroei moet leiden.

In Europa stijgt de retailomzet bij Rigby & Peller (het vroegere Oreia) met meer dan 8% door de opening van nieuwe winkels in Duitsland en Spanje. De retailomzet bij Rigby & Peller in de UK draagt bij voor een bedrag van m£ 4,5 (m€ 5,5). Dit is een groei van ongeveer 4,5% op een store-to-store basis versus vorig jaar.

EBITDA is gedaald

De EBITDA voor de eerste jaarhelft (m€ 31,3) ligt ongeveer 7,8% lager dan tijdens dezelfde periode vorig jaar (m€ 34,0):

Daling van de wholesale-omzet in combinatie met een lichtjes lagere bruto marge in vergelijking met vorig jaar, hoofdzakelijk door de stijging van de stikkost in China.

Een stijging van een aantal recent doorgevoerde groeibevorderende kosten zoals verkoopkosten en kosten gerelateerd aan de expansie van de retailorganisatie.

Overige vaste kosten liggen iets lager dan dezelfde periode vorig jaar

Op vergelijkbare basis ligt het financieel resultaat iets hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Echter, in de eerste jaarhelft van 2012 is er een uitzonderlijk resultaat van m€ 2,9 (mUS$ 3,8) geboekt als een gevolg van een herziening van de aankoopsom voor 35,1% van de Intimacy aandelen (transactie van april 2010).

De finale prijs wordt bepaald begin 2013 en op basis van een beste inschatting is een vordering op de verkopende partij (de minderheidsaandeelhouder) verhoogd met m€ 2,9 (mUS$ 3,8) tot € 6,6 (mUS$ 8,3).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content