Meningen over beursjaar 2013 verschillen
Het is de discussie in de eerste week van januari. Is 2013 het jaar van de aandelen? De diverse internationale kranten blijken volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer van mening te verschillen.
Zo kwam De Tijd met een aparte bijlage met de titel “Herontdek de beurs”. Er staan 7 redenen om de beurs te herontdekken. Belangrijkste reden TRINA. There Really Is No Alternative. Er is voor uw vermogen niet echt een alternatief dan aandelen.
REAN
De Britse Financial Times had wellicht al inzage in de optimistische toonzetting van de Belgen. In een hoofdredactioneel commentaar stelt men: ” Rebirth of equities ain’t neccessarily so” we noemen dat voor 2013 maar voor het gemak Rean.
De FT stelt dat de huidige waardering van aandelen weliswaar niet overdreven hoog is maar moeilijk kan worden gesteld dat ze enorm goedkoop zijn.
Vooral de economische groei is een ongewisse factuur. En door economische groei kunnen winsten groeien wat zich dan zal uiten in hogere aandelenkoersen. Derhalve als er geen economische groei is dan zullen aandelenkoersen niet stijgen.
En voorspelt de huidige lage rente volgens W. Steentjes niet een langdurige lage economische groei? Derhalve waarschuwt de FT tegen het verheerlijken van de aandelen als dé beleggingscategorie en moeten de verhalen hierover met een korrel zout worden genomen.
Maar het valt zeker op dat er wel heel veel “enorm optimistische geluiden” zijn over de kansen voor aandelen het komend jaar. En als iedereen naar dezelfde kant helt in het beleggingsbootje moet het fout gaan. Zo waren er veel geluiden begin vorig jaar dat men niet in staatsleningen moest investeren.
Een rente van 2,2% was volgens volgens W. Steentjes niet veel. Inmiddels is de rente verder gedaald naar 1,8%. Een dertig jarige lening liet een koerswinst zien van 5% bovenop de coupon van 3,5%.
Maar alle analyses ten spijt behoren beleggingscategorieën ook tot economische goederen waar vraag en aanbod uiteindelijk de prijs bepalen. En als veel geld naar een categorie gaat zal de prijs stijgen.
Afgelopen week bleek dat in de eerste vijf handelsdagen er $ 22,2 mld is geïnvesteerd in aandelenfondsen. Sinds september 2007 is dit het hoogste bedrag dat in aandelenfondsen is gegaan. En het is de twee na sterkste stijging sinds het bureau EPFR
deze data bijhoudt. Cijfers van andere onderzoekbureaus laten hetzelfde beeld zien.
Natuurlijk hebben we vaker gezien dat in januari veel geld in aandelenfondsen gaat en dat na deze forse instroom het allemaal tegenviel.
Maar de kans op tegenvallers lijkt echter dit jaar minder. Japan zet de geldsluizen wijd open waardoor ook veel Japans beleggingskapitaal rendement zoekt.
Banken zijn minder gebonden. Daarnaast stijgt de economische activiteit in de Verenigde Staten en lijkt ook China weer op stoom te komen. Je zal bijna stellen: aandelen? Wat anders?, zo vraagt volgens W. Steentjes van Steentjes Vermogensbeheer zich af.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier