Meevallers in Griekenland en Duitsland

Zowel vanuit Griekenland als Duitsland werden in de afgelopen dagen enkele bescheiden meevallers gemeld. De situatie van de Griekse economie verslechterde minder sterk dan verwacht; daarnaast bleek bovendien dat de Duitse economie op kwartaalbasis iets sterker groeide dan door de markt werd aangenomen.

Vorige week heeft het noodlijdende Griekenland volgens ABN Amro cijfers omtrent de stand van de economie wereldkundig gemaakt. Het Griekse bruto binnenlands product (BBP) daalde in het tweede kwartaal met 6,2%. Het tweede kwartaal vormde daarmee het negende opeenvolgende kwartaal waarin de Griekse economie kromp.

Duitse economie groeit sneller dan verwacht

In de afgelopen vijftien kwartalen was er volgens ABN Amro slechts één maal sprake van economische groei, te weten in het eerste kwartaal van 2010.

Toch vormde het BBP-cijfer dat gisteren gepubliceerd werd een meevaller: analisten hadden gerekend op een krimp van 7%.

Vanuit Duitsland kon eveneens meevallend nieuws worden gemeld. De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,3% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2012. Analisten hadden een economische groei van 0,2% becijferd.

De markt wacht momenteel op meer nieuws van onze Oosterburen. Publicatie van tegenvallende macro-economische indicatoren kan voeding geven aan de angst onder beleggers dat Duitsland, de sterkste economie binnen de eurozone, niet immuun is voor de Europese schuldencrisis; de roep om een meer resolute aanpak van de crisis zal luider worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content