Meer politieke onzekerheid in Nederland kan risico’s doen toenemen

Na het mislukken van de begrotingsbesprekingen in Nederland groeide de ‘spread’ van Nederlands staatspapier ten opzichte van Duitse ‘bunds’ met een recordaantal van 18 basispunten op één dag.

Voor veel beleggers was het goedkoper worden van Nederlandse staatsobligaties aanleiding er meer in te beleggen, zodat de daling na een dag weer voor een belangrijk deel was verdwenen.

Het bereiken van een begrotingsakkoord tussen verschillende Nederlandse politieke partijen verminderde volgens Myles Bradshaw, portfolio manager bij PIMCO, het fundamentele risico.

Het belangrijkste risico is nu dat de verkiezingen van september tot een nog zwakkere coalitieregering leiden en daardoor tot meer politieke onzekerheid.

Verlaging kredietbeoordeling Spaanse staatsobligaties lokte nauwelijks reacties uit

De verlaging van de kredietbeoordeling van Spaanse staatsobligaties door Standard & Poor’s naar BBB+ leidde nauwelijks tot reacties in de markt, doordat deze stap de positie van Spaanse schuld bij de Europese Centrale Bank niet veranderde en Spanje gewoon onderdeel bleef van alle staatsobligatie-indexen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content