Meer kwantitieve verruiming kan koers dollar doen dalen

De FOMC-verklaring van afgelopen week laat zien volgens NBC Markets Roundup dat de Fed klaar is om, indien nodig, in actie te komen.

Het begint er daarom steeds meer op te lijken dat de ‘onconventionele’ monetaire beleidsmaatregelen bijna ‘conventioneel’ beginnen te worden, aangezien de Fed al in 2008 begon met een agressieve kwantitatieve verruiming.

Echter, de Bank of Japan handelde de afgelopen jaren minder agressief , maar de Japanse ratio activa/nominale BBP ligt nog steeds boven die van de Fed.

Na de FOMC verklaring van afgelopen week deprecieerde de Amerikaanse dollar sterk en de neergaande trend van de dollar die in 2002 begon bleef daarom intact.

Ondanks dat het onzeker is of de Fed net zo agressief zal handelen als in 2008 (als ze besluiten om in actie te komen), kan volgens NBC Markets Roundup een volgende ronde kwantitatieve verruiming leiden tot een verdere daling van de dollar.

Het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER) kondigde afgelopen week officieel aan dat het einde van de recessie lag in juni 2009.

Het was ironisch dat de Fed in dezelfde week liet doorschemeren dat het bereid is om aanvullende maatregelen te nemen als dat nodig is.

In focus deze week:

– CPI-schatting, Eurozone (donderdag)

– Manufacturing PMI, VK (vrijdag)

– ISM Manufacturing Index, VS (vrijdag)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content