Meer inflatie kan Duitsland doen besluiten om uit euro te stappen

Volgens sommige economen moet Europa zich een weg uit de Europese schuldencrisis banen door meer inflatie toe te laten. Voorzitter Mario Draghi lijkt van plan te zijn om dezelfde politiek toe te passen als de Banca d’Italia in de jaren 80 en 90 gebruikte.

De basisrente werd toen laag genoeg gehouden om te voorkomen dat de begroting volledig ontspoorde, maar anderzijds hoog genoeg om prioriteit te verlenen aan begrotingscontrole. Om alle misverstanden te vermijden: dit is een strategie die regelrecht naar hogere reële rentevoeten voert.

Schuldenniveaus zijn nu veel hoger dan toen

Het probleem is evenwel dat de schuldenniveaus in Italië en in andere landen nu veel hoger zijn dan in de jaren 80 en 90. Bovendien gaan hoge rentevoeten het bedrijfsleven de keel dichtsnoeren en op dat op een moment dat Europa zijn bedrijfswereld minder dan ooit kan missen.

Simon Johnson, professor aan de MIT Sloan School of Management, senior fellow aan de Peterson Institute for International Economics en co-auteur van “White House Burning: The Founding Fathers, Our National Debt, and Why It Matters to You” gelooft bovendien dat Duitsland meer inflatie nooit gaat slikken. Meer inflatie kan Duitsland doen besluiten om uit de euro te stappen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content