Meer Belgen denken dat hun inkomen gaat stijgen
Voor het eerst in negen maanden zijn er meer Belgen die denken dat hun gezinsinkomen zal stijgen dan dat er zijn die een afname vrezen (22% t.o.v. 19%), zo blijkt uit de BeleggersBarometer van ING.
Ook wat beleggingen betreft, zijn de verwachtingen hooggespannen. Liefst 40% ziet zijn belegd vermogen aandikken, terwijl amper 15% een krimp verwacht. De beurs zou daar een belangrijke rol moeten in spelen, want 43% voorspelt een stijging in de komende maanden (25% ziet een daling).
Ideale portefeuille
In deze omstandigheden lijkt het niet verwonderlijk dat de bereidheid tot risico’s nemen wat is toegenomen. Obligatiebeleggingen moeten het met een afnemende belangstelling stellen, terwijl beleggingen in risicovolle en minder risicovolle sectoren op een toenemend enthousiasme kunnen rekenen.
Beleggers kiezen voor zeer evenwichtige portefeuille
Op de vraag hoe men vandaag 100.000 euro zou beleggen, kwam een zeer evenwichtige portefeuille uit de bus. Ongeveer een kwart van het geld wordt op een spaarboekje of termijnrekening geplaatst. Aandelen krijgen een gewicht van 17% en obligaties 15%.
De rest wordt in financiële producten met kapitaalbescherming gestopt. Veel verschillen tussen de leeftijdscategorieën zijn er niet. Merkwaardig is wel dat de meest conservatieve portefeuille (hoog percentage spaarboekjes/termijnrekeningen + producten met gegarandeerd vast rendement en kapitaalbescherming) wordt voorgesteld door mensen in de leeftijdscategorie 45 tot 54 jaar.
Dit is nu net de bevolkingscategorie die in de beleggingsliteratuur meestal wordt aangeduid als de aandelenbeleggers bij uitstek. Zouden de zwakke beursprestaties van de voorbije tien jaar iets te maken hebben met deze anomalie?, zo vraagt de BeleggersBarometer zich af.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier