Medicijn van besparingen kan echter zijn dan de ziekte zelf

Hoe erg is Spanje er economisch aan toe? Erg genoeg, zo blijkt uit de macro-economische cijfers. Toch is enig relativeringsvermogen hier op zijn plaats, aldus Vincent Juvyns van ING. Hij verwijst in dat verband naar de schuldengraad van het land.

Voor het begin van de crisis bedroeg die 60%, inmiddels is die schuldengraad opgelopen tot 80%. Dat is uiteraard een hoog percentage, maar toch niet dramatisch hoog. Van de ratingagentschappen krijgt Spanje bijvoorbeeld nog altijd een investment grade.

50% van de financiering voor dit jaar is rond

Spanje stevent nu af op een tekort van 5,30% tot 5,80% van het BBP, wat betekent dat het land toch nog wat ruimte heeft om iets te doen. Het slagen van de veiling van Spaans overheidspapier vorige week bevestigt dat. Die veiling was goed gedekt, de vraag overtroft het aanbod met de factor twee.

Daardoor is voor eind april ongeveer 50% van de noodzakelijke financiering rond. Op korte termijn stellen zich geen problemen, wat volgens Juvyns betekent dat er toch goed moet worden nagedacht over de besparingsmaatregelen. Het medicijn van besparingen kan namelijk echter zijn dan de ziekte zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content