Marktoverzicht: zwakke start van de week

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen zijn negatief aan de laatste week van april begonnen. De dalende grondstoffenprijzen, waaronder olie, en de onverwachte daling van de IFO-indicator die het ondernemersvertrouwen in Duitsland meet, zijn de belangrijkste oorzaken voor de rode start van de Europese beursweek.

Aan de tradingupdate van UCB (-2,2%) zal het nochtans niet hebben gelegen. De verkoopcijfers in het eerste kwartaal kwamen met 991 miljoen euro 32 miljoen euro boven de gemiddelde verwachting van de analisten uit. De drie nieuwe stermiddelen (Cimzia, Vimpat en Neupro) lieten een omzettoename van ruim 25 procent optekenen, waarbij Vimpat (een middel tegen epilepsie) en vooral Neupro (een middel tegen parkinson) de verwachtingen overtroffen. Oude glorie Keppra (ook een middel tegen epilepsie) zag de verkopen nu wel met 11 procent afnemen. UCB kon dan ook de ambitieuze verwachtingen voor 2016 bevestigen. Een echte koersappreciatie kwam er niet, maar het Belgische biofarmabedrijf heeft de jongste jaren dan ook sterk gepresteerd en dat vertaalt zich in een hoger dan gemiddelde waardering.

Ondanks meevallende kwartaalcijfers (374 miljoen euro winst tegenover een analistenconsensus van 362 miljoen euro) kreeg de koers van Philips (-4,5%) de grootste oplawaai in acht maanden. De aanleiding is de mededeling dat de Lighting-divisie waarschijnlijk naar de beurs wordt gebracht (IPO), in plaats van te worden verkocht aan een private-equityspeler. Een eerdere poging tegen 2,8 miljard dollar werd door de Amerikaanse autoriteiten afgeblokt. Analisten, die daarin worden gevolgd door de markt, vrezen dat zo’n beursgang een stuk minder zal opbrengen dan een verkoop.

De negatieve impact van de speculatiebelasting laat zich duidelijk voelen in de kwartaalcijfers van BinckBank (-16,3%).Het aantal transacties is op groepsniveau in de eerste drie maanden met 23 procent teruggelopen, maar voor België bedraagt die terugval maar liefst 36 procent. Behalve de speculatiebelasting speelden het zwakke beursklimaat en de verscherpte concurrentie met opkomende onlinebrokers als DeGiro BinckBank duidelijk parten. Ook voor het lopende trimester klinken de vooruitzichten niet veelbelovend en zoekt de groep naar een aanpassing van het verdienmodel. De koers kreeg dan ook een stevige pandoering.

Dinsdag verschijnen de resultaten en de tradingupdates over het eerste kwartaal van onder meer Apple, Bayer, DSM, Orange, Tessenderlo Group en Umicore.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content