Marktoverzicht: zwak begin, sterk einde

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Weinig animo donderdagmorgen op de Europese aandelenmarkten. In de loop van de dag kwam de schwung er weer wat in met het herstel van de mijnbouwaandelen en de farmawaarden. Een positieve start op Wall Street met een herstel van de bankaandelen, die eerder deze week flink waren teruggevallen, hielp de Europese beurzen uiteraard ook.

De aandeelhouders van UCB (+1,5%) kunnen opgelucht ademhalen. Het Amerikaanse patentenbureau heeft geoordeeld dat de Amerikaanse patentbescherming voor Vimpat wel degelijk geldig blijft. Het Amerikaanse Argentum Pharmaceuticals had de geldigheid van het patent betwist, tevergeefs dus. Het epilepsiemiddel was vorig jaar al goed voor meer dan 800 miljoen euro (+20% tegenover 2015) en is daarmee, na Cimzia, het tweede best verkopende geneesmiddel bij UCB. Het patentverlies zou dus een zware tegenvaller zijn geweest voor het Belgische biofarmabedrijf.

In amper enkele uren tijd is Ontex (-3,6%) erin geslaagd 221 miljoen euro op te halen. Dat gebeurde in het kader van het toegestane kapitaal (maximaal 10% van de beurswaarde) bij professionele investeerders. Het geld dient om de overname in Brazilië, afgerond op 7 maart, te financieren. Toch is het aandeel de grootse daler op Euronext Brussel, omdat de 7,5 miljoen aandelen werd geplaatst tegen 29,5 euro per aandeel of een (beperkte) korting van 4 procent op de slotkoers van gisteren.

Het groeiverhaal bij IBA (+1,2%) zet onverminderd door. De wereldmarktleider in protonradiosystemen voor de behandeling van kanker boekte vorig jaar 22 procent meer omzet en 30 procent meer bedrijfswinst, telkens beter tot veel beter dan verwacht. Het dividend wordt opgetrokken van 0,25 naar 0,29 euro per aandeel. Op basis van een erg goed gevuld orderboek gaat het IBA-management uit van opnieuw 15 tot 20 procent omzetgroei dit jaar.

Maar de absolute uitblinker op Euronext Brussel was Eckert-Ziegler (+17,7%), ook een onderneming gespecialiseerd in kankertherapieën. Eckert-Ziegler kondigde aan vorig jaar voor het eerst in drie jaar weer winst te hebben gemaakt.

Vrijdag is het uitkijken naar de industriële productie en de vastgoedprijzen in België, de werkloosheid in Frankrijk, de handelsbalans in Italië en de bestellingen van duurzame goederen in de Verenigde Staten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content