Marktoverzicht: twijfels keren terug

© BELGA
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen hebben een moeilijke beursdag achter de rug. Van aan het begin gingen de koersen lager, nu er weer twijfels over de groei van de wereldeconomie de kop opsteken. De verliezen liepen op tot 1 procent.

De aandeelhouders van Nyrstar (+7,86%) zal die algemene daling worst wezen. Voor de vierde dag op rij deze week klimt de koers van de grondstoffenspeler in het zog van de stijgende zinkprijs. Er is weer meer optimisme over China en vooral op de zinkmarkt evolueert de vraag-aanbodsituatie gunstig richting een aanbodtekort. Ironisch genoeg komt de stijging op het moment dat Nyrstar enkele dagen geleden een omgekeerde aandelensplitsing doorvoerde waarbij voor tien bestaande aandelen één nieuw aandeel werd gegeven. Precies om de status van penny stock (aandelenkoers onder 1 euro) kwijt te spelen.

Galapagos (-0,81%) wist zich deze morgen ook nog in het groen te handhaven na het bericht dat na de opname in de Bel-20-index er nu ook voor het biotechbedrijf een zitje in de AEX-index is voorbehouden. De opname wordt effectief op 20 juni.

De koers van de Franse sterkedrankenfabrikant Rémy Cointreau (-3,34%) kreeg een stevige tik. De aandeelhouders zullen dus vanavond niet klinken op de jaarcijfers, alhoewel die perfect in lijn met de verwachtingen waren. Zo steeg de bedrijfswinst met 6,1 procent tot 178 miljoen euro. Het feit echter dat de bedrijfsleiding geen prognoses wilde afgeven voor het lopende boekjaar zorgde voor wantrouwen bij de aandeelhouders en dus een aantal winstnemingen na de koersklim van de voorbije maanden.

Ook voor de aandeelhouders van Lucas Bols (-3,58%) werd het geen dag om te feesten. De omzetdaling van 5,9 procent voor het eerste volledige boekjaar als beursgenoteerd bedrijf (introductie in het voorjaar van 2015) lag ternauwernood in de door het management voorgestelde vork van -4 tot -6 procent. De positieve kijk van de bedrijfsleiding op de wereldwijde ontwikkeling van de cocktailmarkt kon de schade hooguit beperken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content