Marktoverzicht: sterke euro drukt beurzen

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Europese beurzen lieten beperkte verliezen zien vandaag. De sterkere euro ten opzichte van de dollar was andermaal een spelbreker. Daarnaast wogen tegenvallende bedrijfsresultaten op een aantal aandelen.

Komt er een opsplitsing bij Agfa-Gevaert (-5,4%)? Naar aanleiding van de halfjaarcijfers maakte de groep officieel gemaakt dat die mogelijkheid wordt bestudeerd. Het gaat om de IT-activiteiten bij ziekenhuizen en zorghuiscentra van Agfa Healthcare, goed voor 20 procent van de groepsomzet en de helft van de omzet van Healthcare. We mogen die dé groeipool en dus het kroonjuweel van de groep noemen. Zelfstandig moet die activiteit nog sterker kunnen groeien. De markt reageerde maar lauwtjes, of had dat met de tegenvallende resultaten te maken? De omzetdaling van 3,6 procent zijn de Agfa-aandeelhouders gewoon, maar het lijkt nu al duidelijk dat het bedrijf dit jaar zijn hoge rendabiliteit van vorig jaar niet kan herhalen, en dat is teleurstellend.

De chemiegroep Tessenderlo Group (- 5,6%) moet zijn verwachting van een hogere winst opnieuw inslikken, na een teleurstellend tweede kwartaal. De bedrijfsleiding gaat er nu van uit dat de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) dit jaar in de buurt van de 198 miljoen euro van vorig jaar zal liggen in plaats van te stijgen. Vooral de agrobusiness (Tessenderlo Kerley, gespecialiseerde meststoffen) krijgt door moeilijkere marktomstandigheden met steeds meer margedruk af te rekenen, en die afdeling blijft voor het grootste deel van de winst zorgen.

Door de ontgoochelde prestatie van Tessenderlo ging ook de koers van referentieaandeelhouder Picanol lager (-2,5%). Hoewel de klassieke business, de weefmachines, een recordsemester achter de rug heeft en het orderboek ook voor de rest van het jaar goed gevuld blijft. Picanol kan dan ook een nieuwe recordomzet voor 2017 in het vooruitzicht stellen, maar door de mindere bijdrage van Tessenderlo en de gestegen grondstoffenprijzen zal de winst wellicht dit jaar wel lager liggen dan vorig jaar.

Donderdag is het uitkijken naar de werkloosheid en het ondernemersvertrouwen in Frankrijk en naar de verkoopcijfers voor bestaande woningen in de Verenigde Staten. Daarnaast pakt een hele rist Belgische bedrijven met zijn halfjaarresultaten uit, waaronder Ablynx, Argen-X, Deceuninck, Keyware, Kinepolis, Leasinvest, Smartphoto Group en Xior.

Partner Content