Marktoverzicht: Solvay, Ageas en Ontex konden niet overtuigen
De verzekeraar Ageaswas een van de drie Bel-20’ers, die door beleggers gestraft werden na de publicatie van hun kwartaalcijfers.
Op de Brusselse beurs regende het kwartaalresultaten en die werden niet allemaal even positief onthaald. Er kwamen voorbeurs ook drie Bel-20-bedrijven met een kwartaalrapport en alle drie trokken ze de sterindex naar beneden. De Bel-20 hinkte daardoor ietwat achter op de rest van Europa. De EuroStoxx50 eindigde 0,1 procent lager. De Bel-20 ging 0,3 procent lager tot 4085,49 punten.
De verzekeraar Ageas (-1,9%) was een van de drie Bel-20’ers, die door beleggers gestraft werden na de publicatie van hun kwartaalcijfers. ING-analist Albert Ploegh vindt dat de winst wat hoger uitvalt dan verwacht, maar de verhouding tussen kapitaal en schulden is wat mager. Ontex (-1,9%) maakte minder winst dan een jaar eerder en ook minder dan verwacht op de verkoop van zijn luiers en hygiënische verbanden. Duurdere grondstoffen, ongunstige wisselkoersen en een prijzenslag in Brazilië wogen op de winstmarge.
In de Bel-20 was Solvay (-3,5%) de grootste daler van de dag. De chemiegroep kwam voorbeurs met resultaten over het derde kwartaal. De omzet bedroeg 2,5 miljard euro, ofwel een stijging van 4 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder. De verzwakking van de dollar tijdens de zomermaanden en in mindere mate de daling van de Chinese yuan en de Japanse yen, kostten de chemiegroep volgens het management 4 procent organische groei.
De onderliggende bedrijfskasstroom steeg 1 procent tot 553 miljoen euro, terwijl analisten vooraf op 555 miljoen euro hadden gerekend. Min of meer in lijn met de verwachtingen dus. De teleurstelling zit vooral in de afdeling Advanced Materials, die onderdelen levert voor smartphones, auto’s en vliegtuigen. In de rapportering is sprake van de beëindiging van een aantal programma’s voor superauto’s en in de conference call naar aanleiding van de resultaten werd één bepaald model vermeld, LaFerrari Coupé.
Verder is er een verbeterde vraag naar smart devices en een aanhoudende vraag naar energie-efficiëntie, waar die afdeling van profiteert. Ook de vraag naar onderdelen vanuit de luchtvaartsector hield stand. De andere afdelingen en een eenmalige meevaller op het niveau van de groep compenseerden in feite de mindere prestatie van Advanced Materials.
Ahold Delhaize (+5,1%) verkocht voor 15,1 miljard euro producten in het derde kwartaal, ofwel 2,1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is zonder rekening te houden met de verzwakking van de dollar. Rekening houdend met de dollarzwakte spreken we over een organische omzetkrimp van 1,1 procent.
Alle winkelketens in de VS wonnen marktaandeel. In België bleef het marktaandeel stabiel en in Nederland bleef het marktaandeel in de winkels stabiel. Er is wel groei in Nederland, maar die stamt vooral voort uit de onlineverkoop.
In totaal steeg de onlineverkoop met 20 procent. Als het zo doorgaat, dan zullen consumenten dit jaar voor 3 miljard euro producten gekocht hebben via de internetplatformen van Ahold Delhaize. De groep mikt op 5 miljard euro tegen 2020.
Delhaize trekt opnieuw 2 miljard euro uit voor de inkoop van eigen aandelen. De inkopen zullen begin 2018 starten, nadat het inkoopprogramma van 1 miljard euro in 2017 afgerond is. Delhaize verwacht een free cashflow van 1,6 miljard euro voor heel 2017. In het voorbije kwartaal werd er 426 miljoen euro free cashflow gegenereerd.
Colruyt (+1,9%) steeg in het zog van Ahold Delhaize en eindigde de dag als grootste winnaar in de Bel-20. Nochtans was er niets positiefs voor Colruyt te lezen in de resultaten en de toekomstplannen van Ahold Delhaize. Een analist vraagt zich hardop af of de koersevolutie van Colruyt niet vertekend wordt, of onvoorspelbaar is, door de inkopen van de retailer. Ahold Delhaize wil meer op de prijs gaan spelen in België en dat is in principe slecht nieuws voor de laagsteprijsgarantie van Colruyt.
Donderdaggeeft de Europese Centrale Bank geeft haar economische bulletin vrij. Drie Belgische bedrijven geven inkijk in het derde kwartaaal: Bone Therapeutics (voorbeurs), Cofinimmo (nabeurs) en Keyware (nabeurs). In Luxemburg komt RTL Group ook met een derdekwartaalrapport, net als Aegon in Nederland.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier