Marktoverzicht: Rustig begin

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten zijn het tweede kwartaal even kalm begonnen als ze het eerste beëindigden. Beleggers houden hun poeder droog in afwachting van de start van het Amerikaanse resultatenseizoen en cruciale Franse presidentsverkiezingen later deze maand.

De definitieve cijfers voor PMI industrie voor de eurozone bevestigen nochtans het verdere economische herstel, met een cijfer van 56,2 voor maart tegenover 55,7 voor februari of het hoogste getal sinds 2011. Het herstel beperkt zich niet tot Duitsland alleen, maar ook landen als Frankrijk en Italië doen het beter, gedragen door sterkere exportprestaties. Het onderzoeksbureau Markit wijst ook op een stijgend inflatierisico nu de duurdere grondstoffenprijzen steeds meer in de verkoopprijzen worden doorgerekend. Ook op dat vlak zitten we op het hoogste peil in zes jaar tijd.

Vorige week was er nog het bericht dat de Amerikaanse gigant in private equity Bain Capital de overnamepoging op Resilux (+3,3%) staakte omdat de Duitse mededingingsautoriteit een ruimer onderzoek wil voeren, dat acht maanden in beslag kon nemen. Voor de gebroeders De Cuyper zat er niks anders op dan op eigen kracht te groeien, en met een nettokaspositie is er ruimte voor externe groei via overnames. De eerste hebben we vandaag al gekregen met het Servische Borverk dat de aanwezigheid in Centraal- en Oost-Europa moet versterken. Die markten worden vandaag al bediend via fabrieken in Hongarije en Griekenland, maar er is duidelijk nog verdere ruimte voor groei.

De aandeelhouders van privak Quest for Growth (+2,3%) mogen zich in de handen wrijven. Het investeringsfonds ziet de intrinsieke waarde met 8,6 miljoen euro of 0,57 euro per aandeel toenemen na de overname door het Japanse Astellas Pharma van het Waalse biotechbedrijf Ogeda (ex-Euroscreen). Dochterfonds Capricorn Health-tech Fund was een van de Belgische fondsen dat in de biotechbelofte, gespecialiseerd in vrouwelijke geneeskunden met een succesvolle fase IIa-studie voor Fezolinetant, een middel tegen opvliegers (menopauze).

De uitschuiver van de dag in Europa is echter het Britse aandeel Imagination Technologies Group (-62,5%). De mededeling van de Amerikaanse technogigant Apple dat er een eind gesteld wordt aan de samenwerking met de Britse chipproducent voor nieuwe producten deed de koers crashen. Apple is veruit de grootste klant van Imagination Tech. Al houden de Britten vol dat de producent van de iPhone nog niet bewezen heeft een alternatief te hebben voor hun technologie. De koersschade is nauwelijks te overzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content