Marktoverzicht: Resilux blijft dan toch single

Peter De Cuyper en Dirk De Cuyper © belga
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Petflessenproducent Resilux donderde 16,15% lager nadat het investeringsfonds Bain Capital het overnamebod op de petflessenproducent had afgeblazen.

Na een aarzelende start pikten de Europese beurzen de draad van stijgende koersen opnieuw op. Ook Wall Street opende hoger. Na het afketsen van Trumpcare krijgt de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw het voordeel van de twijfel. De markten rekenen er nog altijd op dat Trump de belastingen kan verlagen en meer zal investeren in infrastructuur. De Amerikaanse consument laat het politiek gekrakeel niet aan zijn hart komen en liet deze maand een stevige stijging van het vertrouwen optekenen.

De Bel-20 schreef er 0,78% bij, met biotechbedrijf Galapagos (+2,6%) als uitblinker. KBC Securities verhoogt het koersdoel tot 80 euro. Defensieve aandelen als Colruyt en Cofinimmo sloten de rij voor de Bel-20.

Resilux

Resilux dondert 16,15% lager nadat het investeringsfonds Bain Capital het overnamebod op de petflessenproducent heeft afgeblazen. Bain Capital bood 195 euro per aandeel Resilux, op voorwaarde dat het Resilux kon fuseren met de Britse sectorgenoot Petainer. De combinatie zou de Europese petflessenmarkt moeten veroveren. De Duitse mededingingsautoriteiten willen echter een diepgaander onderzoek om na te kijken of het nieuwe bedrijf niet te marktverstorend is. Vooral Petainer had al een zeer dominante positie op de Duitse markt. Dit onderzoek kan tot acht maanden in beslag nemen, wat voor Bain Capital de hele operatie te lang en te omslachtig maakt. Bain Capital benadrukt ook dat de beslissing om het bod in te trekken niet ingegeven is door een minder goede beoordeling van de sterktes van Resilux, ook niet na het boekenonderzoek.

De koers van Resilux rust dus opnieuw op de resultaten van het bedrijf. Begin maart maakte Resilux de jaarresultaten van 2016 bekend. De omzet steeg met 1% en de onderliggende bedrijfscashflow dikte 4,4% aan tot 40 miljoen euro. Dat leverde een onderliggende nettowinst op van 9,6 euro per aandeel. Dankzij de eenmalige inkomsten uit de verkoop van het belang in Airolux steeg de eigenlijke nettowinst tot 20 euro per aandeel. De onderliggende resultaten van dit jaar zouden in lijn liggen met die van 2016. Bij een koers van 157 euro levert dan een koerswinstverhouding van ongeveer 16 en een beurswaarde van 320 miljoen euro op. Bain Capital bood 395 miljoen euro voor alle aandelen. Het management van Resilux moet zich nog beraden welk dividend het zal uitkeren.

Opvallend is ook dat de beurshandel in Resilux gisterennamiddag opliep tot vijf keer de normale volumes, terwijl het intrekken van het overnamebod pas deze morgen officieel werd bekendgemaakt. Een kluif voor de FSMA, de toezichthouder om de markt, die moet onderzoeken of er sprake was van handel met voorkennis.

De vastgoedvennootschap VGP (+1,2%), actief in logistiek vastgoed, heeft 80 miljoen euro opgehaald via een private plaatsing van obligaties. De stukken hebben een looptijd tot 2015 en een coupon van 3,35% bruto.

Dalenys (-2%), een fintech gespecialiseerd in elektronische betalingen, zag vorig jaar het bedrijfsverlies oplopen met 18% tot 5,82 miljoen euro. Volgens het management tonen de cijfers van de tweede helft van 2016 aan dat het bedrijf op de goede weg is en dat de verliezen kunnen weggewerkt worden.

Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse rand dook gisteren en vandaag fors lager na hardnekkige geruchten dat president Jacob Zuma z’n internationaal gerespecteerde minister van Financiën Pravin Gordhan zou ontslaan. Gordhan is lid van de communistische partij van Zuid-Afrika, die een coalitie vormde met het almachtige maar door corruptie doordrongen ANC van Zuma. De Zuid-Afrikaanse economie heeft het moeilijk door de gedaalde grondstofprijzen en kampt met een torenhoge werkloosheid en dito ongelijkheid. De troon van het ANC wankelt en daarom wil Zuma een expansiever fiscaal beleid voeren om de armoede terug te dringen. Gordhan waakt echter over de staatsfinanciën, en wil niet weten van grotere overheidstekorten en een stijgende overheidsschuld, anders dreigt de kredietwaardigheid van Zuid-Afrika nog meer in het gedrang te komen, wat kwalijke gevolgen zou hebben voor de economie. Door het vrij grote tekort op de lopende rekening is Zuid-Afrika afhankelijk van buitenlandse kapitaalstromen en dus kwetsbaar voor een vertrouwenscrisis bij deze financiers. De markten reageren daarom heel zenuwachtig op het mogelijke ontslag van Pravin Gordhan.

In de VS raakte bekend dat de Chinese internetgigant Tencent een belang van 5% heeft opgebouwd in Tesla Motor (+2,6%) door voor 1,8 miljard dollar in te tekenen op de recente kapitaalverhoging van Tesla. Het bedrijf heeft vers geld nodig om het nieuwe model naar de markt te brengen. China is een van de belangrijkste afzetmarkten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content