Marktoverzicht: Rentevrees nekt beurzen

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten reageerden met een weekend vertraging op de zware verliezen op Wall Street van vrijdag. Beleggers dumpten over de hele lijn aandelen uit vrees voor een Amerikaanse renteverhoging in september.

Ook Wall Street leek opnieuw met verlies te starten, maar de uitspraak van Federal Reserve-bestuurder Dennis Lockhart dat een ‘serieuze discussie’ moet worden gevoerd vooraleer de rente wordt verhoogd, deed de verliezen verdwijnen. Ook in Europa zwakten de verliezen na de opening op Wall Street enigszins af.

De Bel-20-index eindigde de dag met een verlies van -0,99 procent. De sterkste dalers in de index waren Galapagos (-2,45%) en ING (-1,99%). Een opvallende stijger op de brede markt in Brussel was Recticel (+X%). De analisten van ING trekken hun koersdoel voor de schuimrubberproducent met bijna 40 procent op, van 6 naar 8,3 euro. Het advies blijft staan op kopen. De aanleiding zijn de uitstekende halfjaarcijfers waarmee Recticel eerder deze maand naar buiten kwam.

Op de beurs van Seoel kreeg Samsung (-7%) rake klappen. De problemen met de batterij van de nieuwe Samsung Galaxy Note 7, die bij het opladen in brand kan vliegen, speelt de consumentenelektronicareus parten. De groep besliste alle verkochte toestellen terug te roepen.

Linde (-7,29%) heeft de fusiegesprekken met het Amerikaanse Praxair (-1,1% bij opening) stopgezet. De twee producenten van industriële gassen zaten sinds midden augustus samen. De fusie, waarvan de waarde werd geschat op 30 miljard dollar, zou de grootste leverancier van industriële gassen ter wereld hebben gecreëerd. De gesprekken liepen onder meer spaak op de rol die Lindes hoofdkwartier in München zou spelen in de fusiegroep.

Potash Corporation of Saskatchewan (+1,6% bij opening) en Agrium (-0,3% bij opening) gaan fuseren. De deal wordt volledig in aandelen betaald: de aandeelhouders van PotashCorp krijgen per aandeel van PotashCorp 0,4 aandelen in het fusiebedrijf, terwijl de aandeelhouders van Agrium 2,23 aandelen ontvangen per aandeel van Agrium. Samen zullen de Canadezen de grootste meststoffenproducent ter wereld vormen. Door samen te gaan ontstaat een verticaal geïntegreerd bedrijf dat zowel meststoffen produceert als verdeelt aan de eindgebruiker, goed voor een jaarlijkse omzet van meer dan 20 miljard dollar.

Terwijl PotashCorp meer geconcentreerd is in de ondergrondse ontginning van potas, haalt Agrium meer dan drie kwart van zijn inkomsten uit de distributie van meststoffen aan de Amerikaanse landbouw. Jaarlijks zou ook een half miljard dollar aan kosten bespaard kunnen worden. De fusie is de zoveelste in de rij in de door de lage landbouwprijzen geplaagde agrochemie. Eerder kondigde het Duitse Bayer aan dat het Monsanto wil overnemen voor 55 miljard dollar, terwijl in februari de Zwitserse agroproducent Syngenta toestemde om te worden overgenomen door China National Chemical Corp.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content