Marktoverzicht: Rentevrees nekt aandelenmarkten

© REUTERS

De Europese aandelenmarkten begonnen de dag met verlies nadat bleek dat de Duitse exportcijfers in juli zijn gedaald, terwijl economen rekenden op een stijging.

De verliezen werden in de namiddag uitgediept toen Eric Rosengren, de voorzitter van het Federal Reserve-kantoor in Boston, in een speech zei dat het risicovol zou zijn te wachten met het verhogen van de rente. Dat die uitspraak uit de mond van Rosengren – een tot nu toe uitgesproken voorstander van het lagerentebeleid van de Amerikaanse centrale bank – komt, deed beleggers ervoor vrezen dat een renteverhoging in september misschien toch wel mogelijk is. Dat Rosengrens collega Daniel Tarullo zei meer signalen van inflatie te willen zien vooraleer de rente op te trekken, kon de schade op de beurzen niet herstellen.

De Bel-20-index (-1,07%) eindigde net als zijn Europese collega’s met verlies. Ahold Delhaize (-3%) was opnieuw de sterkste daler in de index. De analisten van ING schrapten de supermarktketen van hun favorietenlijst nadat het aandeel het voorbije jaar al een kwart was gestegen. Het koopadvies blijft wel behouden, met een koersdoel van 26 euro.

Op de brede markt was Econocom (+3,55%) een opvallende stijger. De IT-groep profiteerde van een koopadvies van KBC Securities. Het koersdoel gaat van 13 naar 14,5 euro. KBC Securities verwacht dat de winst per aandeel de komende jaren met meer dan 15 procent per jaar zal groeien.

Celyad (-0,46%) heeft de veiligheidsstudie van zijn NKR-2 T-celtherapie met succes afgerond. De veiligheidsstudie maakt deel uit van het fase 1-onderzoek. NKR-2 is een kandidaat-geneesmiddel voor acute myeloïde leukemie en multipel myeloom. Het middel werd ook getest op andere vormen van kanker. Later dit jaar volgen uitgebreidere testresultaten, en wordt gestart met het testen van meerdere dosissen op patiënten.

Home Invest Belgium (-0,25%) heeft in de eerste jaarhelft bijna een kwart meer winst geboekt. Het netto courant resultaat van de residentiële vastgoedgroep kwam uit op 3,2 miljoen euro, tegenover 2,6 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De stijging is te danken aan hogere huurinkomsten (+6% tot 9,2 miljoen euro) en lagere vastgoedkosten (-14% tot 2,1 miljoen euro). De waarde van de vastgoedportefeuille ging 6 procent hoger tot 366,6 miljoen euro. De groep investeert vooral in appartementen (83,5% van de portefeuille) in Brussel (67,7% van de portefeuille). De daling van de bezettingsgraad tot 93,2 procent is volgens de groep niet te wijten aan problemen op de huurmarkt, maar aan leeg aangekochte gebouwen en nieuwe, zelf ontwikkelde gebouwen. Home Invest verwacht dat het dividend dit jaar minstens even hoog zal liggen als vorig jaar, toen een brutodividend van 4 euro per aandeel werd uitgekeerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content