Marktoverzicht: rente hoger? Feest!

© iStockphoto
Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De beurzen hielden dinsdag een feestje met de financiële waarden als dirigent en met dank aan een positief bankenrapport van Goldman Sachs en goed nieuws uit Italië en Griekenland

De zorgen over een mogelijke brexit en een Amerikaanse renteverhoging in juni werden even op sterk water gezet. Beleggers interpreteren een renteverhoging vandaag zelfs veeleer als een teken van sterkte van de Amerikaanse economie. De Europese beurzen klommen vlot 2 tot 2,5 procent hoger. Ook Wall Street opende 1 procent hoger.

Op de beurs van Brussel mogen KBC (+5%) en ING (+3,92%) de collega’s van Goldman Sachs bedanken voor een lovend rapport voor de bankaandelen. Goldman Sachs kleefde op beide aandelen een koopadvies.

De grote dissonant in de Bel-20 is UCB. De farmagroep levert 7,55 procent in door een patentdiscussie over Vimpat, een van best verkopende medicijnen van de farmagroep. De verkoop van dat middel tegen epilepsie steeg in het eerste kwartaal met 29 procent tot 188 miljoen euro, op een totale omzet van 991 miljoen euro. De piekverkoop van Vimpat wordt op 1,2 miljard euro op jaarbasis geschat. Het middel verkoopt al beter dan Keppra, het andere topmedicijn van UCB tegen epilepsie. Maar op instigatie van de Amerikaanse concurrent Argentum buigt het Amerikaanse patentagentschap zich over de geldigheid van het patent voor Vimpat. Dat patent beschermt UCB tot 2022. Tot dan mogen geen generische varianten van Vimpat op de markt worden gebracht. Eerder hadden ook producenten van generische geneesmiddelen dat patent aangevochten. Een Amerikaanse rechtbank buigt zich in juni over de geldigheid ervan. Mocht UCB aan het kortste eind trekken, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de omzet en winst van de farmagroep, want 75 procent van de omzet van Vimpat haalt het in de Verenigde Staten. Beleggers zien die bedreiging als een kans om verder winst te nemen op het aandeel, dat nog altijd van stevige waarderingen geniet.

Tessenderlo Chemie (+0,92%) krijgt een koopadvies van Degroof Petercam. Ondanks tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal, blijft het beurshuis positief over de langetermijnvooruitzichten van het chemiebedrijf.

Ook de vastgoedaandelen doen het goed vandaag, met Xior (+3,7%) als een van de exponenten. De investeerder in studentenkamers deed een overname in Maastricht.

Op de wisselmarkten zijn de Amerikaanse dollar zijn opmars verder. Beleggers zien de kansen stijgen dat de Amerikaanse centrale bank in juni de beleidsrente voort verhoogt, wat de dollar ondersteunt. Deze maand steeg de dollar al met een kleine 5 procent in waarde tegenover een korf van tien andere wereldmunten. Die beweging doet denken aan het wedervaren op de financiële markten begin dit jaar. Een forse stijging van de dollar, toen als reactie op de eerste renteverhoging van de Fed in december, bleek in januari het startschot voor een fikse correctie op de beurzen, een verdere val van de olieprijs en een daling van de Chinese munt, met bijbehorende twijfels over de gezondheid van de Chinese economie. Vandaag houdt zowel de olieprijs als de Chinese munt voorlopig stand, waardoor de markten nog relatief rustig reageren op de dollarstijging. De prijzen voor goud en andere metalen hebben wel al last van een duurdere dollar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content