Marktoverzicht: Positief begin van de week

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen gaan door op het elan van vorige week, nu de opmars van de euro tegenover de dollar tot staan is gebracht. Wat uiteraard goed nieuws is voor de Europese aandelenmarkten en hen de jongste weken toelaat beter te presteren dan Wall Street.

Het nieuws van de dag op Euronext Brussel was ongetwijfeld dat Thrombogenics (+15,8%) de globale rechten op Jetrea terugkrijgt van Alcon (Novartis). Het maakt van het Leuvense biotechbedrijf nog steeds de sterkste stijger op de Brusselse beurs. Alcon wil niet langer Jetrea buiten de Verenigde Staten verkopen door de tegenvallende verkoopcijfers. Het moet daarvoor wel 53,7 miljoen euro betalen aan Thrombogenics en zal ongeveer 10 miljoen euro Thrombo-aandelen kopen, waarmee Novartis de referentie-aandeelhouder wordt van het Leuvense biotechbedrijf. Essentieel is dat de kaspositie van Thrombogenics daardoor oploopt tot afgerond 120 miljoen euro, zodat het vier jaar zijn onderzoeksprogramma’s naar oogmedicijnen voor diabetespatiënten kan financieren.

We kregen vandaag ook de jaarcijfers van TINC (+2,4%) voor het boekjaar 2016-2017 (afsluitdatum 30 juni). Dat investeringsfonds in PPS (publiek-private samenwerkingsverbanden) en hernieuwbare energie (op de eerste plaats windparken) kwam in 2015 naar de beurs en voerde eind vorig jaar een kapitaalverhoging van afgerond 77 miljoen euro door. Daardoor is de portefeuille met 38 procent gegroeid tot een reële marktwaarde van 177,2 miljoen euro. Het afgelopen boekjaar leverde een nettowinst van 10,7 miljoen euro op of 0,52 euro per aandeel. Daarvan wordt 0,48 euro bruto per aandeel aan de aandeelhouders als dividend uitgekeerd. Dat is 2,7 procent meer dan vorig jaar en geeft op de introductieprijs van 11 euro een brutorendement van 4,36 procent (3,9% op de huidige beurskoers).

Het internationale overnameverhaal van de dag is het bod op Orbital ATK (+20,6% bij de start op Wall Street) van de defensiegigant Northrop Grumman (+1,0% bij de start op Wall Street). Northrop betaalt een premie van 22 procent op de slotkoers van vrijdag om een breder aanbod aan producten te kunnen aanbieden. Orbital is sterk in raketaandrijvingssystemen, munitie en composieten. Northrop is bekend van de Global Hawk-drones en de B-21 Stealth-bommenwerper. Analisten verwelkomen de deal.

Dinsdag is het uitkijken naar de ZEW-indicator die het Duitse investeerdersvertrouwen meet, de bouwproductie in de EU en de betalingsbalans en bouwvergunningen in de VS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content