Marktoverzicht: Philips Lighting en Maisons du Monde maken debuut

© belga
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Voor de Europese beurzen was het geen topdag. De beursdebutant Philips Lighting zorgde voor een lichtpuntje.

Voor de Europese beurzen was het geen topdag. De beursdebutant Philips Lighting (+10%) zorgde voor een lichtpuntje. De dochter van Philips kwam vandaag naar de beurs van Amsterdam tegen 20 euro per aandeel. Philips Lighting haalde 750 miljoen euro op. Volgens het Nederlandse beurshuis SNS Securities verkocht de technologiegroep Philips zijn 25 procent in de verlichtingsgroep met een relatief grote korting tegenover sectorgenoten als het Duitse Osram Licht. Philips had er natuurlijk alle belang bij dat de beursgang succesvol zou zijn, want het moederhuis behoudt een meerderheidsbelang. Op termijn is het de bedoeling dat Philips volledig uitstapt en dat Philips Lighting van naam verandert.

Een analist van beurswijzer.com vindt dat de vergelijking met Osram niet opgaat. Hij merkt op dat Osram vooral actief is in autoverlichting en de productie van ledcomponenten, zoals Lumileds, een afdeling van Philips die niet mee naar de beurs wordt gebracht, maar apart te koop staat.

Philips begon in 1891 in Eindhoven lichtpeertjes te maken, maar wil zich nu concentreren op de rendabeler business van technologie en diensten aan de gezondheidssector. Philips heeft een trackrecord in afsplitsingen met de halfgeleiderproducenten ASML (1990) en NXP Semiconductors (2000).

Er zijn minpunten. Philips Lighting is ’s werelds grootste verlichtingsgroep met 7,5 miljard euro omzet vorig jaar, maar het grootste deel van de winst komt van de verkoop van conventionele lampen, een markt die krimpt. De led-business is de toekomst, maar daar heerst grote concurrentie.

Philips gaat nog een groot pakket aandelen verkopen, maar nog niet in de eerste 180 dagen, wat op de koers van Philips Lighting kan wegen. Verdere herstructureringen moeten de bedrijfsmarge opkrikken. De groep heeft 950 miljoen euro schulden op de balans en een tekort op de pensioenverplichtingen van 587 miljoen euro.

Philips Lighting belooft 40 tot 50 procent van de nettowinst uit te keren aan de aandeelhouders via een cashdividend. De eerste dividendbetaling zou in 2017 plaatsvinden. Vorig jaar maakte de groep 1,6 euro winst per aandeel. Voor wie inschreef op de beursgang komt dat neer op een brutodividendrendement van ongeveer 3,6 procent (bij een pay-outratio van 45%).

In Parijs haalde de meubelketen Maisons du Monde met zijn beursgang 330 miljoen euro op bij beleggers. Dat bedrag kan nog oplopen tot 379,5 miljoen euro, bij een volledige uitoefening van overtoewijzingsoptie. Het was een vruchtbare dag voor de Europese IPO-markt. Het aandeel sloot op 18 euro, ofwel 6 procent boven de introductieprijs.

De EuroStoxx50 ging 0,1 procent hoger. De Bel-20 won 0,2 procent tot 3523,47 punten. De sterkste stijger in de Brusselse beursindex was Delhaize, met een dagwinst van 1,3 procent. Het aandeel van de supermarktketen heeft een stevige poot in de Verenigde Staten en profiteerde mogelijk mee van de iets sterkere start van de handelsdag op Wall Street. De materiaaltechnologiegroep Umicore verloor 0,8 procent en droeg de rode lantaarn in de Bel-20.

Voor krachtigere ontsnappingen moesten beleggers uitwijken naar de brede markt. RealDolmen (+6,7%) verraste vriend en vijand met een nettowinst van 10,7 miljoen euro in het boekjaar dat eindigde op 31 maart. In het gebroken boekjaar 2014/2015 maakte de IT-dienstengroep amper 0,5 miljoen euro winst. Na die stevige winstdaling startte het bedrijf een herstructurering, die vruchten lijkt af te werpen. Er zit een eenmalige kapitaalwinst van 1,2 miljoen euro in vervat, door de verkoop van een kantoorgebouw in De Pinte. RealDolmen zal 3,5 miljoen euro uitkeren aan de aandeelhouders in de vorm van een brutodividend van 0,67 euro per aandeel (30% van de bedrijfswinst).

Het bedrijf haalde meer omzet met de divisie Infrastructure Products, maar de winstmarge daalde in deze divisie. Bij Business Solutions en Professional Services daalde of bleef de omzet stabiel, maar de winstgevendheid van deze twee divisies verbeterde wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content