Marktoverzicht: Ontex houdt het droog
Beleggers tobben opnieuw over dalende grondstoffenprijzen en andere signalen van een verzwakkende wereldeconomie.
De EuroStoxx50 ging 1,3 procent lager. De Bel-20 kreeg met een daling van 1,4 procent een iets grotere tik dan de meeste andere Europese beursindexen en sloot af op 3333,99 punten. Voorbeurs kregen beleggers kwartaalrapporten van drie indexleden voorgeschoteld.
Het waren vooral de tegenvallende eerstekwartaalresultaten van zwaargewicht AB InBev (-1,6%) die wogen op de prestatie van de index. In Brazilië, een van de belangrijkste markten voor de brouwer, werd 10 procent minder bier verkocht. Volgens de analisten van Credit Suisse is dat de grootste volumedaling sinds het vierde kwartaal van 2003. De zwakke economie, de hoge werkloosheid, hogere taksen, het Zika-virus en allerlei andere tegenvallers zorgden ervoor dat de Brazilianen het voorbije kwartaal bezuinigden. Maar AB InBev verloor ook marktaandeel. De brouwer verwacht echter nog altijd een omzetgroei van 5 tot 10 procent voor het volledige jaar in het land, mede door de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.
De slechte prestatie in Brazilië deed de groei in Mexico (+13% volume bier) volledig teniet en kwam boven op slecht nieuws uit de Verenigde Staten. Ook op de belangrijkste markt voor AB InBev werd er een lichte daling van de verkoop opgetekend. De Amerikaanse consument ontdekt steeds meer de weg naar microbrouwerijen en speciaalbieren. Er waren ook twee lichtpuntjes: in China wist AB InBev de volumedaling beter te beperken dan de concurrentie (-1%) en in Europa was er een stijging met 2,5 procent.
De grootste daler in de Belgische beursbarometer was Proximus (-5%). Het eerste kwartaal van 2016 viel tegen, en de misser lag vooral bij de internationale dochter BICS.
In de thuismarkt bleef de onderliggende omzet van het telecombedrijf quasi stabiel (-0,3%) en de winst steeg met 3,5 procent. BICS rapporteerde echter een omzetdaling van 11 procent en een winstdaling van 10 procent. BICS is een joint venture met het Zwitserse Swisscom en het Zuid-Afrikaanse MTN, waarin Proximus een meerderheidsparticipatie van 57 procent bezit. Het bedrijf levert diensten voor de afhandeling van internationaal communicatieverkeer, zoals de berekening van de facturen voor roaming. Het resultaat van BICS (35 miljoen euro) is goed voor 8 procent van het groepsresultaat (418 miljoen euro).
De vooruitzichten voor 2016 blijven ongewijzigd: een lichte groei van de onderliggende omzet op de thuismarkt en een lichte stijging van de bedrijfskasstroom (ebitda) voor de hele groep. Er zal naar verwachting 950 miljoen euro geïnvesteerd worden in het vaste netwerk. Proximus mikt op een brutodividend van 1,5 euro over het boekjaar 2016, goed voor een nettodividendrendement van bijna 4 procent aan de laatste slotkoers.
De grootste stijger was de producent van hygiënische verbanden Ontex (+3,7%). Twee maanden geleden moest Ontex nog een winstwaarschuwing uitsturen en liet het management weten dat het moeilijk zou worden om dit jaar 4 procent omzetgroei te halen. De oorspronkelijke doelstelling was 4 tot 6 procent omzetgroei elk jaar. Uiteindelijk komt de omzetgroei op vergelijkbare basis uit op 3,9 procent. De cijfers van het overgenomen Grupo Mabe tellen voor het eerst mee. Die Mexicaanse producent van hygiënische wegwerpverbanden redt enigszins de meubelen met een omzetgroei van 16 procent.
Ontex geniet in ieder geval het volste vertrouwen van GBL (-0,4%). Uit het kwartaalrapport dat de Frère-holding dinsdagavond rond stuurde, bleek dat de participatie in Ontex quasi verdubbelde van 7,6 tot 13,5 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier