Marktoverzicht: moeizaam begin van de beursweek

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen begonnen zwak aan de nieuwe week. Dat kwam deels doordat de euro steeg naar het hoogste peil in drie jaar ten opzichte van de dollar.

Ook de zondvloed die het gevolg is van de orkaan Harvey, wist een aantal markten te beroeren. In de loop van de dag liepen de verliezen wel terug. Opmerkelijk was ook de doorbraak van de goudprijs boven 1300 dollar per troy ounce.

Het was uitkijken naar de reactie van de olieprijs (West-Texas -2,3%) op de verwoestende passage van de orkaan Harvey in de Amerikaanse staat Texas en in het bijzonder in Houston. De West Texas-prijs daalt omdat de schade aan de olievelden en installaties nog wel meevalt. De grootste schade wordt toegebracht door de regen, en dat is vooral een probleem voor de raffinage-installaties, die stilliggen. De regio rond Houston is goed voor 10 procent van de Amerikaanse raffinagecapaciteit. De lichtere oliesoorten, die het eerst moeten worden geraffineerd, stijgen tot 5 procent en meer in prijs.

Vrijdag na beurs maakte Sioen (-3,7%) vroeger dan aangekondigd zijn halfjaarresultaten bekend. Zoals verwacht is er een forse omzetgroei (+31,8%). Vorig jaar deed het bedrijf uit Ardooie enkele van de grootste overnames in zijn geschiedenis en werd het een wereldspeler in zeildoeken en duikpakken. Maar door de sterke stijging van grondstoffenprijzen en kosten gerelateerd aan de overnames van de Indonesische fabrieken daalde de nettowinst met 13,6 procent. Zonder eenmalige elementen was er wel een beperkte winststijging.

Er was lang naar uitgekeken in vele analistenrapporten, maar het Amerikaanse farmabedrijf Gilead Sciences (+2,7% bij de start op Wall Street) heeft nu pas toegeslagen. Met de goedkeuring van beide raden van bestuur betaalt Gilead 11,9 miljard dollar in cash voor de overname van Kite Pharma (+28,8% bij de start op Wall Street), een vooraanstaande speler in immuno-oncologie, die probeert kanker te stoppen of patiënten te genezen door de eigen cellen te herprogrammeren, zodat ze de indringers herkennen en aanvallen. Het jaar van de aandeelhouders van Kite Pharma kan niet meer stuk. De bod van Gilead is vier keer de prijs van het aandeel bij het begin van het jaar.

Dinsdag is het uitkijken naar cijfers over de bbp-groei in het tweede kwartaal in Frankrijk en de verkoop van nieuwe huizen. In de Verenigde Staten wordt het consumentenvertrouwen gepubliceerd, terwijl Compagnie Bois Sauvage en Celyad hun halfjaarcijfers bekendmaken. Greenyard geeft een tussentijdse verklaring over het eerste kwartaal van boekjaar 2017-2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content