Marktoverzicht: Japanse opkikker

© REUTERS

De Japanse centrale bank heeft de spelregels voor beleggers eens te meer veranderd. De Nippon Ginko probeert voortaan de rentecurve te managen en dat is goed nieuws voor Japanse banken en verzekeraars.

Als de rentecurve steil is – en bijgevolg het verschil tussen de korte- en de langetermijnrente groot – dan maken de Japanse banken meer winst. Zij trekken spaargeld aan voor de korte termijn en betalen spaarders een rente. Ze verstrekken leningen voor de lange termijn en vragen daarvoor een rente. Het verschil tussen de eerste en de tweede rente is de rentemarge die hun winst bepaalt. De Japanse verzekeraars krijgen in zekere zin de garantie dat ze geen geld zullen verliezen door langlopende overheidsobligaties te kopen. Zij kopen obligaties om hun verplichtingen op de lange termijn in te dekken.

Ook in Europa stijgt de financiële sector in het zog van de Japanse collega’s. De banken zijn de sterkste stijgers (+2,0%). De verzekeraars (+1,8%) winnen na de banken en de grondstoffenaandelen (+1,9%) het meest. Mogelijk speculeren beleggers dat de Europese Centrale Bank het voorbeeld van de Nippon Ginko zal volgen.

Hoe dan ook, in Brussel trekt het financiële trio de kop. Ondanks de dagwinst van Ageas (+3,8%), KBC (+3,2%) en ING (+3,2%) staan de banken en verzekeraars uit de Bel-20 nog altijd op verlies sinds Nieuwjaar. Voor Ageas spreken we zonder rekening te houden met dividenden over 24 procent jaarverlies, voor KBC over 6 procent en ING zit daar tussen met een jaarverlies van ongeveer 11 procent.

De drie aandelen kregen nog extra wind in de zeilen door rapporten van de zakenbanken Deutsche Bank en JPMorgan. Deutsche Bank noemt KBC en ING samen met Danske Bank, BNP Paribas en Nordea als ’top picks’. Het brutodividendrendement van om en bij 6 procent is voor zowel KBC als ING een van de redenen waarom Deutsche Bank positief is.

De analisten van JPMorgan Cazenove noemen ING in een rapport een van hun favoriete aandelen uit de Europese banksector. Ook hier wordt onder meer verwezen naar het duurzame dividend van de Nederlandse bank. Van Ageas verwachten de JPMorgan-analisten dan weer dat de verzekeraar mooie vooruitzichten heeft, zodra de Fortis-claims zijn afgehandeld. Vooral de Aziatische activiteiten en overnamekansen zijn troeven. Ageas wordt bijvoorbeeld genoemd in het Ethias-dossier.

De banken hielpen de EuroStoxx50 aan een winst van 0,7 procent. De Bel-20 won 0,7 procent tot 3.566,47 punten. De grootste verliezers waren Galapagos(-1,1%) en UCB (-1,2%). Voor Galapagos ging het de voorbije dagen wel heel hard. Het aandeel verpulverde koersrecords zonder hard nieuws. UCB kreeg een koersdoelverlaging van de zakenbank HSBC door toegenomen onzekerheid over een osteoporosemiddel voor vrouwen na de overgang.

Buiten de Bel-20 hoorde Melexis (+5,1%) bij de winnaars van de dag. UBS trekt in een rapport de vooruitzichten voor de autotechnologiesector op en zegt dat Melexis samen met STMicro en Infineon het meest profiteert van de trend dat auto’s meer en meer computers op wielen worden. Maar de analisten van UBS vinden dat Melexis al te veel vooruit gelopen is. Ze vinden het aandeel te duur en hanteren een verkoopadvies voor de chipmaker. Het koersdoel wordt wel verhoogd van 39 naar 42 euro, maar dat is nog altijd fors onder de huidige koers van 63,75 euro. Beleggers lieten het niet aan hun hart komen.

CFE (-0,1%) schopt het als enige Belgische naam tot de Mid en Small Caps Premium-lijst van Société Générale, zeg maar de top tien van kleinere Europese aandelen. Société Générale zegt dat CFE op de eerste rij staat om te profiteren van de toenemende investeringen in Europa in windparken op zee. De bagger- en bouwgroep kon die eervolle vermelding in het favorietenlijstje van de Franse bank niet vertalen naar koerswinst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content